Geen vorige Up Volgende

Mijn jeugd

De beschrijving op deze pagina is gebaseerd op mijn fotoalbums, andere bronnen en mijn eigen herinneringen.

1961

Ik ben op 1 november 1961 geboren om 9:45 in de slaapkamer van mijn ouders aan de Savin Lomannweg 9 in De Bilt. Mijn gewicht was 2950 gram en ik was 50 cm. De eerste vijf dagen kreeg ik half water, half melk. Daarna Nutricia Karnemelk nr 6.

Mijn moeder schreef: "Hier wil ik al de dingen opschrijven die je later dan zelf zal kunnen lezen. Dat wij je Papa en Mama je met blijdschap verwachte we konden je komt haast niet af wachten. de eerste twee dagen hield je je voorbeelding maar daarna kreeg je onder temp. wat ons veel zorgen gaf maar de 8ste dag ging het beter, alleen dronk je erg slecht, je deed wel een uur over je flesje daarom ook ging ik de 14de dag 5 voedingen geven en toen dronk je je fles ook in 20 mijn op en was je tenminste wakker".

Op 2 november werd ik volgens Rooms Katholiek gebruik gedoopt. Mijn nichtje Cocky, werd tegelijk met mij gedoopt omdat ze alleen een nooddoop had ontvangen. Haar moeder en haar vader waren mijn peettante en peetoom. Zij heette tante Jeanne (een oudere zus van mijn moeder) en oom Gerard. Ik werd gedoopt door kapelaan Busschot. De andere kinderen van het gezin, Tom, Thea en Frans, kwamen die dag op bezoek. Mijn Oma van mijn vaders kant was er ook bij aanwezig. Mijn kraamverzorgster was D.J.M. Peek.

Op 10 november woog ik precies 3 kilo. Mijn moeder deed mij voor het eerst zelf in bad op deze dag. Mijn nichtje Cocky was niet bij mij weg te komen.

Op 23 november ga ik voor het eerst naar buiten in de kinderwagen. Mijn moeder loopt er mee naar het huis van haar vader. Iedereen bewondert de kinderwagen die zij van haar vader gekregen heeft. Op 5 december ben ik samen met mijn moeder op bezoek geweest bij mijn peettante, tante Jeanne omdat zij die dag jarig was. Mijn moeder schreef die dag: "een maand oud toch heeft de sint wat meegebracht voor je een brandweerauto en een speelgoed hondje." Op 28 december schreef mijn moeder: "Vandaag 28 december kom ik je 's morgens uit je bedje halen en je hebt zowaar je duim gevonden als dat zo blijft wordt je een zoet kindje."

1962

Op 4 januari schreef mijn moeder: "Voor het eerst naar het consultatie bureay , de Dr was best tevrede over je en je bent ook gelijk ingeënt tege pokken. ook mag je nu wat fruit hebben karvan Cevitam je vind het wel erg zoet maar toch hap je het lekker van het lepeltje." Op 1 februari schreef mijn moeder: "Je kreeg weer andere voeding. 600 gr melk, 250 gram water 1 lepel suiker, 1 lepel rijstbloem, fruit ½ banaan, 1 sinasappel en 6 druppels vitamine A en D. Je begint al aardig te keuvelen en met je handjes te spelen ook wil je af en toe de knopen van mama's jurk pakken maar dat lukt je nog niet je ligt nu ook al een half uurtje per dag in de box en dat bevalt je best." Op 11 maart zat ik voor het eerst in een kinderstoel. Er moest nog wel een kussentje bij aan te pas komen. Foto van mij liggend in de op een deken.

Op 15 maart schreef mijn moeder: "Je kreeg 's morgens en 's avonds de fles met 240 gr pap. om 12 uur je middag eten en om 4 uur je fruit. Je kreeg voor het eerst middag eten. dat was een hele toer om het er in te krijgen en af en toe zaten we allebei onder gesmeerd maar toch hebben we samen doorgezet en nu gaat het prima. je ligt ook al wat langer in de box en speelt al leuk met je speelgoed.

Op 1 april schrijft mijn moeder over mijn eten: "Nu is de fles afgeschaft en eet je alles met je lepel."

Op 24 april schrijft mijn moeder: "Je draait je voor het eerst op je buik het was een heel kunststukje voor je, je keek dan ook zo triomfantelijk met je ondeugende kijkers. Twee dagen later kreeg je een baby gym in je box. Je had geen ogen meer voor je andere speelgoed maar begon je gelijk op te trekken. Het was voor ons ook een leuk gezicht en ik was er reuze trots op en heb het dan ook gelijk aan Papa verteld, en die jou natuurlijk ook je kunststukje wilde zien uitvoeren wat je ook prompt deed."

Op 17 juni ging ik voor het eerst zitten in de kinderwagen. Mijn moeder ging op deze dag met mij wandelen in het Van Boetzelear park. In dit park kwamen we regelmatig. Ook voerde we daar de eendjes, vaak op zondag. Ook gingen we die dag bij mijn oma (van mijn moeders kant) langs en ontmoette ik mijn neefjes Raymond en Marcel.

Op 3 juli schreef mijn moeder: "Je ging voor het eerst uit jezelf zitten. Het was een hele belevenis voor je."

Op 8 juli zijn er foto's gemaakt achter in de tuin van mijn peettante waar ook hun hond Dicky op stond. Ik herinner me nog dat ik bang was voor die hond en het niet fijn vond dat hij zo dicht bij kwam. Of die herinnering stamt van die ontmoeting, weet ik echter niet.

Op 12 juli werden er bij ons fotos gemaakt door een fotograaf.

Op 13 juli kreeg ik mijn eerste tandje en een paar dagen later ook de tweede.

Op 24 juli ging ik samen met mijn moeder zittend in de wandelwagen een stukje wandelen.

Op 29 juli schreef mijn moeder: "Je ging voor het eerst in het wandelwagentje. Je vind het fijn. Je kunt nu alles bekijken en dat doe je dan ook goed. Je zit geen 2 tellen stil."

Op 7 augustus schreef mijn moeder: "Vandaag was je in een slechte bui. Je probeerde te gaan staan, maar dat lukte niet erg en dan word je op jouw manier kwaad en lig je te krijsen van jewelste omdat het niet lukt."

Op 16 augustus schreef mijn moeder: "Je bent nu 9½ maanden oud en gaat uit jezelf in de box staan en je loopt al aardig langs de kanten. Af en toe wil je wel te veel en dan val je nog wel eens. Je bent gelukkig niet kleinzerig. Je eerste buil heb je al op je voorhoofd gehad. Je zat met Papa op de bank te spelen en toen viel je eraf je huilde meer van de schrik. Maar dat was zo over." Op 22 augustus werden werden twee foto's gemaakt van hoe ik in de box zelf was gaan staan.

Op 1 september schreef mij moeder: "Ik geef nu alles wat de pot schaft."

20 september 1962

Mijn zusje Gerda wordt geboren. Mijn moeder schreef: "20 sept. Je hebt er vandaag een zusje bij gekregen. Je moet er de eerste dag niet veel van hebben, maar nu gaat dat prima en geef je haar zelfs een handje." De dag erna werd zij gedoopt. Haar peetoom en peettante waren oom Tom (een broer van mijn moeder) en tante Mog. De kraamverzorgster voor mijn zusje was zuster Vulto, waarmee ik, volgens een bijschrift bij een foto, dikke maatjes was.

Op 8 oktober ging ik voor het eerst op het zitje boven op de kinderwagen waarin toen mijn zusje lag, naar buiten. Er is op die dag ook een foto gemaakt van mij zittend achter de piano. Ik drukte dan de toetsen een voor een in met mijn duim.

Op 9 en 24 oktober zijn er foto's gemaakt van mij terwijl ik 's ochtends in het lavet gewassen werd. Ik mocht dan vaak even spelen met een plastic visje, eendje en zwaantje.

Mijn moeder schreef: "27 oktober werd je ziek. Een flinke verkoudheid en 30 oktober 's avonds hebben mama en papa een hele avond met je op getrokken. Je huilde alles zieligst. We wisten niet wat we met je beginnen moesten maar om half een hebben we je toch maar naar bed gebracht en ben je in slaap gesukkelt.

Bij een foto genomen op 29 oktober staat als onderschrift: "Papa is net thuis van kantoor. Jij zit al klaar om naar bed te gaan, maar als het even kan 5 minuten op schoot bij papa. Dat is feest, want je ziet papa door week niet veel."

1 november 1962

Mijn moeder schreef: "Vandaag ben je een jaar geworden. Het was jammer dat je nog niet helemaal beter was, je had enorm veel belangstelling gehad. Je hebt ook erg veel gekregen. Je was er een beetje beduusd van al dat speelgoed. Ik heb daarom maar wat opgeborgen in je kast. Op je eerste verjaardag stond je helemaal los." Op de foto's die genomen zijn staan de kinderen van mijn peettante (die vlak bij ons in de buurt woonde) en mijn opa en oma van mijn vaders kant. Er is ook een foto van mijn nicht en neef die met vlak voor mijn neus speelde met mijn bromtol. Op de foto is duidelijk te zien dat ik dit niet echt leuk vond.

Op 7 november schreef mijn moeder: "Je begint af en toe los door de box te lopen. 2 stappen en dan grijp je je weer vast."

Op 13 november schreef mijn moeder: "Vandaag heb ik iets meegegaamt dat netzo goed verkeerd had kunnen aflopen. Je zat heerlijk in de box te spelen toen het tijd werd voor je ochtend slaapje heb ik je een schone luier omgedaan. Daarna heb je wat koffie gedronken want daar ben je gek op en heb ik je naar bed gebracht. In je bedje lag je te mummelen en opeens kreeeg ik een ingeving en stak mijn vinger in je mond en wat vond ik, een heel klein pietepeutig belletje. Ik was blij dat ik nog even naar je stond te kijken want als je daar mee was gaan slapen dat had je wel kunnen stikken. Je betn ook zo'n boefje.

Op 14 november schreef mijn moeder: "Je liep voor het eerst uit eigen beweging 4 stappen los."

Op 18 november lukt het eindelijk om een foto te maken van mijn lopen.

Op 2 december schreef mijn moeder: "Je hebt bewust mama gezegd. Voorheen zie je het wel. maar niet als nu, als je me nodig hebt roep je mama."

Op 3 december schreef mijn moeder: "Papa kwam om kwart voor zes binnen en je riep Papa. tot nu toe had je het steeds vertikt alhoewel je het woordje papa al lang kan zeggen."

Op 5 december schreef mijn moeder: "13 maand oud. Weer heeft de sint je wat gebracht al snap je er niets van."

Op 14 december schreef mijn moeder: "Vandaag ben je ziek geworden. darmcathar."

Op 16 december schreef mijn moeder: "De dokter is nog even komen kijken. Je krijgt nu eiwitmeld. Je hebt als drie dagen niet anders gehad dan slappe thee."

Op 24 december schreef mijn moeder: "Vandaag is papa jarig en je mag voor het eerst weer middageten hebben. Je bent nog wel erg slapjes, maar dat komt gauw genoeg weer bij. De kerstboom vind je prachtig vooral de lichtjes."

Op 25 december was zat ik ook aan het kerstdiner waarbij ook de ouders van mijn vader aanwezig waren. Ik was vooral gek op de cômpote. Ik vind de kerstboom en het stalletje erg mooi, maar de lichtjes het allermooist. Ik roep het woord "licht" gebrekkig.

1963

Op 1 januari kwam ik droog uit bed en probeerde mijn moeder of ik wat op het potje wilde doen (volgens een bijschrift van een foto).

Op 9 januari schreef mijn moeder: "Je tippelt de hele dag door de kamer. Je zit niet zoveel meer in de box. Vandaag ook heb je per ongeluk een vaasje omgestoten. en het was stuk ook ik heb het maar gelijk in de vuilnisbak gegooid. Je vertrok wel erg.

Op 19 januari kreeg ik mijn eerste kinderziekte: Rode hond. Mijn moeder schreef: "Je bord eet je nu helemaal alleen netjes met je vorkje. Middageten dat voer ik je nog want daar ben je nog wat te klein voor."

Op 20 januari ben ik voor het eerst gaan wandelen in de sneeuw. Op een gegeven moment vond ik het niet meer leuk omdat ik steeds viel.

Op 7 april kwamen mijn nichtjes Cocky en Thea bij mij op bezoek en kreeg ik een palmpasen van hen omdat ik ziek was. Ik zat voor het raam op een "bedje" gemaakt van twee klapstoeltjes. Op 28 april mocht ik weer voor het eerst naar buiten.

In mei schreef mijn moeder: "Vanaf begin mei wil je zelf gaan eten je pap en je middageten maar het is af en toe een geknoei van jewelste. En je bent ook zo'n klein driftkopje als je iets niet wil eten duw je het weg er is al menig bordje omgegaan."

Op 25 mei zijn er foto's gemaakt omdat ik mijn vader immiteerde die bezig was kom kastjes onder de vensterbank te maken. Als ik de gelegenheid kreeg, pakte ik de hamer en een spijker, stak die in een gat en begon te timmeren.

Op 7 juni schreef mijn moeder: "Ik heb een hele tijd niet sin je boek geschreven. Je wordt ook zo'n heerlijk boefje alhoewel ik ook af en toe heel erg boos op je wordt. Je bent ook een erg drift kereltje. Je kan soms staan stampvoeten. Maar daar trek ik me toch niets van aan. Je speelt erg graag met water en we hebben pas 4 dagen mooi weer gehad dus heb je kunnen genieten in je zwempakje met een teil water. Er in zitten doe je niet. Praten doe je nog niet veel maar je kan alles wel duidelijk maken. Je gaat nu echt met Gerda spelen als zij in de kinderstoel zit en dan hebben julle een pret. Kusjes kun je nu echt geven, maar je bent er erg karig mee."

Op 14 juni schreef mijn moeder: "Vandaag heb je iets moois gedaan. We hebben pas 2 dagen nieuw behang en Papa kwam laat uit kantoor. Daarom had ik jullie maar alvast wat te eten gegeven. Gerda had alles op maar jij had de helft van je eten laten staan. Ik ga naar de keuken met de vuile borden en ik blijf nog evne in de keuken om wat te doen, en ik hoor binnen lachen en wat ben jij aan het doen met een lepeltje ben je de pudding uit het schaaltje op de grond tegen het behang aan te gooien. Je hebt er een paar flinke tikken voor op je bibs gekregen en in de box gezet maar daar geef je niet om. Alhoewel je wel beseft dat je verkeerd deed."

Op 16 juni is mijn moeder samen mijn zusje bij haar ouders op de koffie gegaan, zoals ze wel vaker deed.

Foto van mij met een stoffer in mijn hand in onze achtertuin..

Op 11 juli schreef mijn moeder: "Vandaag heb je weer wat moois uitgehaald. Ik had jeuit de box gezet omdat ze de weg aan het teren waren en auto's vind je prachtig dus had he er alle aandacht voor maar de auto's waren nog niet weg of je moest natuurlijk weer wat uit halen en wel 2 kristallen asbakken aan gruzelen. Ik heb je er flink van langs gegeven. Ik laat je nu ook niet gauw meer alleen in de kamer want je hebt ook al aan het behang gescheurd en je wil alles gaan ontdekken maar voor ons niet altijd even prettig. We hebben een zandbak voor je gekocht en nu ga je elke ochtend om half elf als je uit de box komt naar buiten en dat vind je fantastisch. Ondanks al je streken ben je een schat van een kind. Van de zandbak hebben we met papa's vakantie een zwembad gemaakt nu dat was wat voor jullie met water knoeien is je lust en je leven. En als het even kan en wij zaten buiten dan vond je het prachtig om ons nat te gooien, verder vermaak je je best en kun je ook goed met andere kinderen spelen."

Op 23, 24 en 25 juli zijn er foto's gemaakt van het badje. Er ging ongeveer 70 liter in. De buurkinderen kwamen ook spelen. Op 27 juli zijn er foto's gemaakt van hoe ik mijn moeder probeer nat te gooien achter in de tuin, hoe ik in een karretje het hele grasveld over rijdt en hoe ik als ik moe ben in een stoel klim en dan ga zitten uitrusten.

Op 3 augustus is er een foto gemaakt van mijn zusje Gerda en ik samen in het lavet.

Op 20 september vierde we de eerste verjaardag van Gerda. Oma (van mijn vaders kant), Tante Mog en Tante Ans waren daarbij aanwezig.

Op 24 september ging ik naar de verjaardag van een vriendinnetje uit de straat. Ik vond het niets om het kado af te geven.

27 september 1963

Mijn broertje Thommy wordt geboren. Maar het is pas twee dagen later dat ik hem voor het eerst zie. Ik had hem al wel horen huilen, maar ik snapte nog niet helemaal waar dat vandaan kwam.

Op 5 oktober is er een foto gemaakt waarbij ik sta te kijken hoe Thommy in bad gedaan wordt. Dat was ook de laatst dag dat de kraamverpleegster er was.

Op 13 oktober is er een foto gemaakt dat mijn moeder, Gerda en ik nog even een wandelinkje gingen maken voor ons middagslaapje. Ik loop achter de wandelwagen waar Gerda in zit.

Op 23 oktober is er een foto gemaakt van hoe gerda en ik naast mijn moeder achter de piano zaten. Zodra een van mijn ouders achter de piano ging zitten, wilde ik er vaak ook bij zitten en haalde ik stoelen voor mijn zusje en mezelf.

Op 27 oktober heeft mijn moeder een van de twee boxen weggehaalt. Tot die tijd zaten we vaak nog in de box. Ik kon er erg lief en goed in spelen.

Toen ik op 1 november benenden kwam stond ik sprakeloos te kijken naar de slingers die er opgehangen waren vanwege mijn tweede verjaardag. Er waren twee taarten met ieder twee kaarsjes. Ik vond het leuk om de kaarsjes uit te blazen, maar moest nog wel geholpen worden met het aansnijden van de taart.

Op 5 december schreef mijn moeder: "Ruim twee jaar. Deze keer pakte je zelf je cadeautjes uit. Prachtig vond je het."

Op 12 december schreef mijn moeder: "Vanaf nu eet je alles alleen ook je bord pap 's morgens en je eet erg netjes als je dat zo blijft doen mag ik niet mopperen. Je knoeit werkelijk nooit en je gooit nooit iets om, je verdient een dikke 10".

Bij een foto's gemaakt op 26 december staat dat ik gek was op appelmoes en dat ik niet zo hield van konijn. En ook dat ik grote belangstelling had voor het kribje en de lichtjes van de kerstboom.

1964

Op 2 april schreef mijn moeder: Ik heb al een hele tijd niet meer in je boek geschreven alles gaat ook z'n gewone gangetje. Je bent een echte jongen en een echte straat madelief. Je zit erg graag op je schilpad en daarmee verken je de buurt. Maar vandaag is er iets voorgevallen je had al eens eerder aan Mama's glazen gezeten en daar een flinke tik voor gehad, nu vandaag had je terwijl ik boven aan het werk was weer een glas gebroken. Je had de scherven netjes in het glas gedaan en alles op de aanrecht gezet. Ik kwam beneden en toen stond je met uitgestrekte handje en zei: "Mama tik geven handje stout." Ik heb dat ook gedaan hoewel het aan mijn hart ging om je nu te straffen, omdat je zelf besefte dat je fout was."

Op 6 april schreef mijn moeder: "Dit moet ik ook even vermelden. Vandaag heb je voor het eerst bewust ik gezegd voor heen zei je altijd Fransje hoeft niet naar bed nu zei je ik hoef niet na bed. Je begint de ik vorm nu op meer dingen toe te passen."

Op 3 mei schreef mijn moeder: "Vandaag kreeg je mazelen. Ik ben aan een kant blij dat het er nu uit komt. Je bent al 14 dagen ziek geweest. Nu gaan we tenminste aftellen."

Op 16 mei schreef mijn moeder: "Vandaag mocht je weer buiten. Je bent knap ziek geweest maar nu je weer buiten mag zul je er wel gauw overheen zijn."

Op 6 juni schreef mijn moeder: "We zijn vandaag met z'n vieren de stad in geweest en daar hebben we ook voor jou een fietsje gekocht. Maar je wil er niet eens op. Nu zit Gerda er op. Ze is je met fietsen een stap voor."

Op 21 juni werden er foto's gemaakt van hoe ik met wat kinderen uit de buurt en het badje zat. Ik vond het fantastisch als mijn vader van grote hoogte water naar beneden liet lopen. (Op 21 juni was het was de maximale temperatuur 15,1 graden. Op 21 juli was die 24,1 graden.)

In augustus schreef mijn moeder: "14 augustus was ik dat plassen in je broek zat en zijn we begonnen met je zindelijk te maken maar dat valt niet mee. Je wil helemaal niet op het potje zitten. Nu was papa zo kwaad dat je 15 en 16 augustus een pak voor je broek kreeg van papa maar dat kan je toch ook we niet hebben, een ding hebben we wel gewonnen je blijft nu op het potje zitten en dan doe je ook wel een plas maar als ik even niet oplet ben je al weer nat."

Op 12 september zijn er foto's gemaakt van hoe Gerda, Tommy en ik buiten in het badje zaten en buiten speelde. (Op 12 september was de maximum temperatuur 17,2 graden. De dag er voor werd het 24,4 graden.)

Op 13 september schreef mijn moeder: "Vandaag ben je voor het eerst de hele dag droog geweest alhoewel je het nog steeds niet zegt als je een plas moet doen. Sinds 20 juni fiets je ook. Nu ga je samen met Gerda blokjes om. Toen papa in de vakantie de kast op je kamer bouwde was je haast niet bij hem weg te slaan, en je bent aardig in de weer met hamer spijkers en nijptang."

Op 20 september was de tweede verjaardag van Gerda. (Op een foto is te zien dat er een doosje met Lego op de tafel ligt.)

Op 27 september was de eerste verjaardag van Thommy. Tante Jeanne en mijn nichtje Cocky waren aanwezig. Er is op die dag een foto gemaakt waarin ik zit in een tent bij mijn peettante (in de tuin). Er staat bij geschreven dat ik het een beetje griezelig vond. Ik kan me zoiets ook nog wel herinneren.

Op 29 september zijn we, zoals bijna ieder zondag, de eendjes gaan voeren in het Boetzelaar park. Thommy zat in de wandelwagen, Gerda en ik liepen zelf.

Op 30 september heeft mijn nichtje Thea (en een vriendinnetje van haar) mijn zusje Gerda en ik meegenomen voor een wandeling in het bos. Daarbij zijn ook een aantal foto's gemaakt. Ook bij de kabouter boom, een boom bestaand uit meerdere stammen met een uitgebreid wortelstelsels die erg tot onze verbeelding sprak. Ik moest mijn zusje een zoentje geven, maar ik kan me herinneren dat ik daar helemaal geen zin in. (Het werd die dag 19 graden.)

Op 6 oktober is er een foto gemaakt van hoe we midden op de brug liggend over de rand naar beneden kijken naar de visjes in de vijver onder de brug. Dit was een vast ritueel. Er is ook een foto gemaakt hoe Gerda en ik in de achtertuin op onze driewielers laten zien hoe goed we al kunnen fietsen.

Op 9 oktober schreef mijn moeder: "Vandaag ben je naar het ziekenhuis geweest voor een nachtje daar hebben ze de Tonsillen uit je keeltje gehaald, het was hard nodig. Elke keer kreeg je een angina zo 2x per maand." Ik weet mij vagelijk nog iets te hiervan te herinneren. Ik lag op een zaal, met allemaal bedden met spijlen. Als ik me niet vergis, was links het raam en rechts de deur. Mijn keel deed pijn, maar ik huilde niet, want ik had de indruk dat het dan alleen maar meer pijn ging doen. Ook vroeg ik mij af waarom de andere kinderen wel zoveel lawaai maakte.

Op 1 november was mijn derde verjaardag. Ik wilde alleen mijn taart aansnijden, want ik vond me daar nu groot genoeg voor. Ik had een auto gekregen, maar er is een foto gemaakt waarop Thommy er mee wegloopt. Tante Jeanne, haar man en haar kinderen Thea en Tom waren aanwezig.

26 november 1964

Op de vierde trouwdag van mijn ouders, wordt mijn zusje Cocky geboren. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn vader ons kwam wakker maken en ons naar de kamer bracht waar ons nieuwe zusje in de wieg lag. Dat was 's ochtends om 8 uur. De dag er op werd ze gedoopt. Ik wilde goed zien wat er gebeurde en mijn oma (van moederskant) tilde mij op.

Op 5 december was het sinterklaas. Er waren veel kadootjes waaronder ook een slee voor ons allemaal. Mijn moeder schreef bij een foto dat wij stom verbaasd waren en dat we er nog niet zoveel van snapte.

Met kerst had het gesneeuwt en gingen we op de slee. Toen we op bezoek waren bij opa en oma (van moederskant) ben ik lange tijd druk geweest met het sneeuwruimen achter in de tuin. Ik vond dat erg leuk. Ik herinner me nog vaag dat de stok van de sneeuwschuiver vaak in mijn buik duwde als ik tegen een tegel stootte en dat dat pijn deed. Er is ook een foto van Gerda, mijn nichtje Cocky en ik op de slee terwijl we getrokken worden door mijn nichtje Thea geholpen door mijn neefjes Tom en Frans die duwen.

1965

In januari schreef mijn moeder: "Je wordt een echte grote jongen van je mama je kunt al zo goed op Cocky letten als ik haar even op tafel moet laten liggen, verder speel je erg graag buiten en maak je lekker vuil."

Op 24 januari was er opnieuw sneeuw. Achter in de tuin van opa en oma (van moederskant) reden we sleetje in rondjes. Ons nichtje Thea trok Gerda en mij voort.

Op 26 juni schreef mijn moeder: "Je bent soms een erg moeilijk kind zo als ook vandaag. Je had van papa een pak voor je broek gehad en toen was je boos, ik moest gaan boodschappen doen en dat zinde je niet. Papa zou op jullie letten en je liep heerlijk in je zelf te mopperen. Opeens was je weg en papa dacht dat je een blokje om was, maar de grootste schrik kreeg ik toen ik je plotseling zag staan op de hessenweg bij de supermarkt. Je was die hele drukke weg op je eentje overgestoken op zoek naar mij het was heel toevallig dat ik je zag staan. Ik moet niet verder denken wat er gebeurd zou zijn als ik je niet gezien had."

Getuige een foto zijn we zijn zus Gerda en ik met mijn moeder naar de Efteling geweest.

Op 20 september werd Gerda drie.

Op 27 september werd Thommy twee.

Op 1 november werd ik vier en vanaf die tijd ging ik naar de kleuterschool. Ik ben maar een paar maanden in de Bilt naar de kleuterschool geweest en kan me daar niet zoveel van herinneren.

Op 26 november werd Cocky een.

Sinterklaas kwam in december bij ons thuis op bezoek. Ik was erg onder de indruk, misschien zelfs een beetje bang.

1966

24 februari 1966

Mijn zusje José wordt geboren.

12 april: Verhuizing naar Woerden

Op 12 april zijn we naar Woerden verhuist, dit was omdat de trappenfabriek Hoograven waar mijn vader bij werkte verplaatst werd naar Montfoort. (Deze fabriek was opgericht door mijn opa van mijn moederskant.) Mijn vader moest gewoon werken en omdat mijn moeder dus de inrichting grotendeels alleen moest doen, gingen wij als kinderen uit logeren. In eeste instantie zouden Gerda en ik logeren bij onze opa en oma in De Bilt, maar omdat we het niet erg leuk vonden, werden wij ook gebracht naar tante Jeanne waar Tommy en Cocky al waren. Ik sliep samen met mijn zus in een bed. José logeerde bij tante Bets, een vriendin van mijn moeder. De volgende dag zijn er door mijn nicht Thea, de oudste dochter van mijn tante, foto's gemaakt.

Ons nieuwe huis had vier slaapkamers op de eerste verdieping, twee grote en twee kleinere. Mijn ouders kwamen te slapen in de grote slaapkamer aan de voorkant. José kwam te slapen in de kleine slaapkamer aan de voorkant. Gerda en Cocky gingen naar de kleine slaapkamer aan de achterkant. Thommy en ik kregen de grote slaapkamer aan de achterkant.

Toen we in ons nieuwe huis kwamen wonen, stond het aan de rand van het bebouwde gebied. Zowel voor ons huis als naast ons rijtje huizen waren weilanden. Naast ons huis werd het al snel vol gebouwd. Het heeft nog een aantal jaren geduurd voordat de straten aangelegd werden. Het gebied voor ons huis was bedoelt voor de vrije bouw en het heeft nog vele jaren geduurd voordat alle percelen vol gebouwd waren. Dit betekende dus dat we nog vele jaren stukjes weiland voor ons huis hadden. In de winter liepen deze vaak deels onder en af en toe werd het gras gemaaid wat voor ons vaak aanleiding was het om in de fik te steken. Voor mijn moeder was het allemaal niet leuk omdat wij vaak onder de modder thuis kwamen. Toen ik ouder werd, leerde ik wel hoe ik mijn laarzen schoon kon maken voordat ik naar huis ging.

Van mijn tijd in De Bilt herinner me verder nog het lawaai van de starfighers die soms overkwamen. Ook wees mijn neef Frans mij een keer op een weerballon die vanaf het KNMI was opgelaten. Ik kon de ballon echter niet zien. Ik herinner me ook vaag dat ik op een kleuterschool heb gezeten waarvoor ik trappen moest beklimmen.

Kleuterschool

In Woerden ging ik naar de kleuterschool bij de Pius X school. De kleuterschool was in een laag gebouwdje. Ik hield er van om met houten blokken te spelen. Op een keer was ik heel verbaasd over een jongetje dat een auto had meegebracht waar een lampje op zat dat na verloop van tijd uit zichzelf begon te knipperen en dat ik daar erg verbaasd over was. Ik ontdekte ook dat ik het moeilijk vond om in de maat te klappen en dat soort dingen.

Ik herinner me ook dat ik het vaak niet wist wat ik moest antwoorden als mij een negatieve vraag werd gesteld (bijvoorbeeld: "Zul je dat nooit meer doen?"). Het logische antwoord leek mij "Ja", maar ik begreep ook dat zo'n vraag gewoonlijk met "Nee" werd beantwoord. Omdat ik twijfelde wat betreft mijn antwoord werd de vraag meestal nog een aantal keren herhaald.

Zomer

Tijdens de zomer gaan we een keer naar Katwijk. Mijn Oom Frans en zijn zoon Frans zijn daarbij ook aanwezig. Op dezelfde dag gaan we ook nog "zwemmen" in een buitenbad.

5de verjaardag

Mijn neven Frans en Rigo, mijn nichtje Cocky en mijn vriendje Erwin zijn aanwezig op mijn verjaardagspartijtje.

Sinterklaasfeesten Hoograven

Ieder jaar gingen we naar het Sinterklaasfeest dat door de trappenfabriek Hoograven, waar mijn vader bij werkte, werd georganiseerd. Er was dan meestal eerst een voorstelling en daarna kwam Sinterklaas, meestal zogenaamd verlaat vanwege een technisch probleem, ons een bezoek brengen. Ik herinner me nog een Marionetten (volgens mij in een zaal in Oudewater), een goochelaar die op bevel iets kon tekenen van een willekeurige kras (volgens mij in een zaaltje in Montfort) en een voorstelling van een fakier op een spijkerbed (dat was in de cantiene van de fabriek).

1967

Naar Rotterdam

Vlak voor de zomervakantie, mochten ik een keer samen met mijn vriendjes Paul en Ricardo een keertje mee met Juffrouw van Es naar Rotterdam. Vlak nadat we uitgestapt waren, zag ik een aantal betonnen palen staan waar ik erg verbaasd over was. We hebben rondgereden door de stad met de tram. Ik herinner me vaag iets van een voetgangerstunnel onder het water. Misschien zijn we ook wel naar een dierentuin geweest of zo. Ik kan me ook nog iets herinneren dat we terug liepen vanaf het station in Woerden met een fiets en dat we om beurten er op mochten zitten.

Zomer 1967: Vakantie Ameland

We zijn met het hele gezin naar Ameland gegaan. Ik weet me nog te herinneren dat we met de auto op een vrij platte boot stonden. We verbleven in een vrij staand huisje met veel gras er om heen. Op een gegeven moment werd dit gemaaid en later bij elkaar gehaald en tot balen gebonden. Ik stond hier erg verbaasd naar te kijken.

In de buurt lag een stukje spoor met een kar er op. Ik wilde er graag dichterbij gaan kijken, maar mijn vader wilde dit niet.

Mijn zusje José beet op een gegeven moment bij een strandpaviljoen een glas kapot.

Aan het eind van de week hebben we een vuurtoren bezocht. Het schijnt dat wij alweer beneden waren terwijl mijn vader nog aan de beklimming moest beginnen.

Na de zomer

Ik moest nog een jaartje op de kleuterschool blijven, terwijl mijn vriendjes, Paul en Ricardo, al naar de eerste klas mochten. Ik had het hier erg moeilijk mee.

6de verjaardag

Hierbij waren aanwezig, mijn nichtje Cocky, mijn neven Frans en Rigo, en ook een aantal vriendjes van school (en ook mijn vriendje Erwin). Ik mocht zelf de cake aansnijden. We dronken cola uit witte plastic bekers.

1968

Mei 1968

In deze maand werd mijn vader opgenomen in het ziekenhuis. Hij had een zwelling in zijn nek. We gingen daar maar een paar keer op bezoek, wat altijd een heel gedoe was voor mijn moeder om ons allemaal aangekleed en wel mee te nemen. Begin juni werd mijn vader geopereerd. Nadat hij in totaal zes weken in het ziekenhuis had gelegen, kwam hij weer thuis. (Mijn moeder wist toen niet dat hij kanker had en dat hij naar huis was gestuurd om te overlijden. In de weekenden was hij vaak moe en lag hij ziek op bed. Steeds als mijn moeder naar de huisarts belde, kwam hij binnen het uur langs, omdat hij wel wist wat er aan de hand was. Mijn vader ging echter niet dood, maar herstelde op wonderbaarlijke manier. Naast ons woonde twee verpleegsters. Een van was bij de operatie aanwezig geweest. Ze overwogen om te gaan verhuizen, omdat ze het niet konde aanzien dat mijn moeder alleen achter zou blijven.)

26 juni: Opa (van vaderskant) overlijd

Na het overlijden van mijn opa, gaat mijn oma naar het verpleeghuis Heremalerhof in Harmelen. Het eerste jaar gaan we haar nog regelmatig bezoeken. Ze zit voortdurend haar bril schoon te maken niet beseffend dat ze staar aan haar ogen heeft. Ze wordt daar wel aan geholpen, meen ik me te herinneren.

Zomer 1968: Zeeland

Op de heen weg zijn we twee keer over dezelfde brug gereden. We verbleven in een huisje dat uitzag op een grasveld. Meteen de eerste avond zijn we wezen vliegeren op een veldje net buiten het park. Mijn neef Frans was ook bij ons. Ik herinner me nog dat hij radslagen maakte op het strand. Ik sliep boven op het stapelbed. We hebben ook nog met waterpistolen gespeelt. Ook waren er kinderen die verstoppertje speelde met een liedje.

Eerste klas. Pius X (1968/69)

Na de zomer begon ik, samen met mijn zus Gerda, in de eerste klas van de Pius X. Het was een hele grote eerste klas en het lokaal stond dan ook helemaal vol met bankjes. We hebben nog leren schrijven met kroontjes pennetjes. Ik zat rechts in de tweede rij (er waren er minstens vier) van de deur kant.

Ik was erg trots op een tekening die ik nagetekend had van een plaatje uit een boek/tijdschrift met daarop een boerderij en een kronkellende weg er naar toe. Ik heb ook nog een tekening gemaakt van allemaal lijnen over een vel papier.

We zijn dit jaar (als ik me niet vergis) ook een keer naar het centrum van de stad gewandeld voor een vacinnatie.

Augustus: Auto-ongeluk

Rond deze tijd veroorzaakte mijn moeder een auto-ongeluk op een zaterdag. Mijn vader lag ziek op bed. Ik was thuis samen met mijn broertje. (Volgens mijn moeder had ik toen al last van mijn voet.) Mijn moeder had mijn zusjes meegenomen om even langs de sigarenboer te gaan. Op de terugweg gaf ze geen voorrang aan een auto die van rechts kwam en meende er net nog even voorlangs te kunnen gaan. De auto raakte haar echt aan de zijkant en toen de auto tegen de stoeprand kwam kantelde hij op z'n zij en moesten mijn moeder en mijn zusjes bevrijd worden door omstanders. Gelukkig raakte niemand gewond. De politie kwam er bij en was zo vriendelijk om hen naar huis te brengen (omdat mijn zusjes geen schoenen aan hadden). De Renault 10 was niet total-loss en werd gerepareerd door een broer van haar. Het bleef echter een probleem auto.

29 september 1968: Eerste uitzending Fabeltjeskrant

We keken regelmatig naar de fabeltjeskrant vlak voor dat we gingen slapen.

September: Botontsteking

Eind september, kreeg ik last van mijn voet. Ik kon er niet meer opstaan. Er was niets te zien. Het deed erg pijn en ik kon er echt niet op staan. Ik liep op mijn tenen. De eerste week bleef ik thuis met nat verband. De tweede week gingen we langs de huisarts en die gaf ons het zelfde advies. In de derde week gingen we voor de eerste keer naar het ziekenhuis. Ik zag daar een man met een slangetje uit zijn broek komen en concludeerde dat de man incontinent was. Er werden röntgenfoto's gemaakt van mijn voet, maar er was niets op te zien. De vierde week, werd verteld dat het aantellerij was, maar het was duidelijk dat dat niet het geval was, want ik gilde het uit van de pijn als ik op mijn voet moest staan. In de vijfde week (het was toen eind oktober), werden er opnieuw röntgenfoto's gemaakt. Mijn moeder had me al gewaarschuwd dat er een kans bestond dat ik zou moeten blijven. En inderdaad gebeurde dat. Ik moest op stel en sprong blijven, omdat dat men tot de conclusie was gekomen dat ik een botontsteking had. Met een stoel met wieltjes werd in naar de kinderafdeling op de bovenste verdieping gereden. Ik kwam op de meisjeskamer te liggen omdat er geen plaats was op de jongenskamer. Er was een glazewand tussen de kamers. Er werd een boog over het voeteinde van mijn bed geplaatst. Ik kreeg zes keer per dag een penicilline injectie in mijn bovenbeen. En ook kreeg ik een keer per dag streptomicine. Er werd mij gevraagd wat ik 's ochtends op mijn brood wilde eten. Maar eigenlijk werd het voor mij bepaald. Het bleek dat ik ieder ochtend het zelfde kreeg. Ik moest plassen in een fles.

Helemaal bij het raam lag een meisje dat langdurig ziek was. Ze vroeg vaak wanneer ze weg mocht. Op een avond heeft ze allemaal water in mijn bed gegooit. Ze had het op een morgen ook over de morgenster die ze kon zien, maar ik kon hem niet zien. Vanuit het ziekenhuis kon je het spoor zien, maar ik kon de treinen niet zien.

Ik kreeg een hele stapel met tekeningen van de kinderen van mijn klas. Ook moest ik in een boekje lezen, maar ik vond er niets aan. Meestal kwam maar een van mijn ouders op bezoek omdat mijn broertjes en zusjes niet op kinderafdeling mochten komen. Ik kreeg ook Lego met een motorblok. Ik experimenteerde met het maken van een ventulator. Ik probeerde op allerlei manier propellorbladen te maken, maar was enigzins verbaasd dat de vorm en weinig toe deed.

Ik vierde mijn zevende verjaardag in het ziekenhuis.

Toen de intocht van Sinterklaas op TV was, mocht ik het niet, zoals vele andere kinderen, gaan bekijken in de speelkamer waar de TV hing, omdat ik mijn bed niet uit mocht. Vanuit mijn bed was de TV zichtbaar via twee glazen wanden, maar toch zag ik er niets van. Ik was erg boos dat ik niet dichterbij mocht zitten.

Na een aantal weken mocht ik naar de jongenskamer. Toen mijn moeder voor de eerste keer kwam, verstopte ik mij voor de grap. Links van mij lag een al wat oudere jongen die zijn bovenbeen gebroken had. Hij had krukken. Ik was er verbaasd over hoe licht die waren. Ergens rechts van mij lag een jongen die een ontsteking had gekregen aan zijn duim. Het zag er allemaal erg eng uit.

Ik kreeg iedere week minder injecties (die ik haatte) en ik zei er toen ook niets van toen ik er op een dag geen een meer kreeg. Ik dacht dat men mij was vergeten, maar het hoorde gewoon bij het protocol. Er moest ook nog een keer bloed bij mij afgenomen worden. Ik heb me toen heftig verzet en ze moesten mij met een aantal zusters vasthouden.

Uiteindelijk ben ik bijna twaalf weken thuis gebleven.

Kerst rapport

Gedrag: 8. IJver: 7. Lezen: 6-. Schrijven: 7. Rekenen: 7. Tekenen: 6.5.

21 december 1968: Apollo 8

De Apollo 8 wordt gelanceerd. Het is de eerste Amerikaanse ruimtemissie die rond de maan zal vliegen.

1969

Super-8 filmcamera

Mijn vader schaft een Super-8 filmcamera aan. (Omdat er geen opnamen van kerst bij zitten, neem ik aan dat de camera er na is aangeschaft.) Mijn vader maakt opnamen van:

Oogarts

Nadat ik weer naar school ging, moesten we op een keer iets overschrijven van het bord. Maar ik kon het niet goed lezen en moest alles aan mijn buurman vragen. Ik maakte 26 overschrijffouten. Toen werd mijn moeder boos en besloot met mij naar een oogarts te gaan. (Ze had al veel langer gedacht dat er iets mis was met mijn ogen, maar ze had nooit een doorverwijzing naar een oogarts gekregen.) Het was in Utrecht aan de kant van De Bilt. Het was een groot gebouw. De oogarts zat in de gang naar de linkerkant met zijn kantoor aan de kant van de straat. Op de gang stonden allemaal vintrines met allemaal hele oude brillen.

Ik mocht plaatsnemen op de stoel en moest iets van een bord lezen. Omdat dat niet lukte vroeg de oogarts aan mijn moeder of ik al kon lezen. "Natuurlijk kan hij dat, hij zit in de eerste klas." Toen ik eindelijk iets kon zien was het eerste wat de kinderarts zei: "Mevrouw, u mag blij zijn dat u hem nog hebt" omdat ik zulke slechte ogen had. (Ergens tussen de -4 en -5 aan beide ogen.) In de volgende jaren zou ik bijna ieder jaar terug gaan om mijn ogen op te laten meten en steeds werden mijn glazen sterker.)

In Woerden gingen we naar de opticien voor het uitzoeken van een bril. Toen duurde het nog een paar weken voordat ik hem kreeg. Mijn eerste bril had een zwarte rand aan de bovenkant en was verder lichter van kleur. Toen we naar huis reden was ik laaiend enthousiast over alles wat ik kon zien. Ik zag alles zo scherp. We zijn ook nog naar koeien wezen kijken omdat ik beweerd had dat koeien geen horens hadden alleen stieren.

Paas rapport

Gedrag: 7. IJver: 6. Lezen: 6-. Schrijven 6,5. Rekenen: 7. Ned. taal: 6+. Tekenen: 7,5. Lich. oefening: 7.

18-26 mei 1969: Apollo 10

Apollo 10 naar de maan.

Zomer rapport

Gedrag: 7. IJver: 6.5. Lezen: 6,5. Schrijven: 6,5. Rekenen: 7,5. Ned. taal: 6,5. Tekenen: 7,5. Lich. oefening: 7

16-24 juli 1969: Apollo 11

Op de Nederlandse TV werd hier uitgebreid aandacht aan besteed de vlucht van Apollo 11. De lancering was om 14:32 op woensdag 16 juli. Op zondag 20 juli lande de Eagle om 21:17 op de maan. Maandag ochtend vroeg heeft mijn vader mij wakker gemaakt om te zien hoe Neil Armstrong als eerste mens om 3:56 voet zette op de maan, met Edwin Aldrin in zijn kielzog. Ze wandelde circa twee en half uur rond op de maan. Om 18:54 stegen ze op van de maan en op donderdag 24 juli om 17:21 landde ze weer veilig op de maan.

Zomer 1969

Super-8 filmpjes van:

Mijn ouders gaan een weekje naar Heidelberg in Duitseland. Thommy en ik logeren bij een vriendin van mijn moeder in Utrecht. Zij hebben twee zoons die een aantal jaren ouder zijn. Ik lees voor het eerst Suske en Wiske albums. We gaan ook een aantal keren kijken bij een spoorwegovergang van het spoor richting Hilversum en Amersfoort.

Super-8 filmpjes van:

Tweede klas. De Kring (1969/70)

Na de zomer ging ik naar Jenaplan school "De Kring". Ik kwam in de klas bij Hans Polman. Deze werd in het loop van het jaar vervangen door Connie Faudot-Huisman. In het begin zaten we nog allemaal netjes aan tafels, maar dat veranderde al snel.

Kramp in mijn buik

De eerste keer dat ik echt kramp in mijn buik had, was toen ik naar een verjaardagsfeestje van Erwin was. Net toen we wilde gaan eten, kreeg ik vreselijk kramp. Ik ben toen naar huis gegaan en heb daar nog een tijdje op de bank gelegen. Ik was me er onmiddellijk bewust van dat het kwam omdat ik een te strakke broek aan had.

Wekker

Ik heb een keer, terwijl ik ziek op de bank beneden lag, een mechanische wekker gedemonteerd en weer geprobeerd in elkaar te zetten, maar dat lukte natuurlijk niet.

Militaire brandweer

Eens in de zoveel tijd kwam de miliatire brandweer in de wijk een oefening houden. Dan lagen er overal rode slangen en stonden de soldaten op verschillende plaatsen in de sloot te spuiten. Aan het eind van de dag stond dan een hele colone klaar met groen/blauwe lampkappen.

Neef Frans

Mijn neef Frans woonde nog bij zijn ouders. Ze hadden op zolder een treinbaan en ook een grote verzameling aan modelautos. Mijn neef was vaak bezig met het tekenen van spoorontwerpen. Ik was erg onder de indruk van de sterrekunden waar hij geïnteresseerd was en later ook is gaan studeren. Ben een keer bij hem wezen logeren, maar dat was niet zo'n succes omdat ik al vroeg wakker werd en hem wakker maakte met allerlei vragen. Later is hij naar zolder verhuisd. Daar heeft hij nog een foto van mij gemaakt. Ook had hij een bandrecorder waarmee je een echo kon maken. Kreeg van hem ook een ponsband die ik later aan de hand van een tabel nog eens gedecodeerd had. Er stond een (deel van een) Algol 60 programma op. Af en toe kwamen hij en zijn broer op de motor bij ons op bezoek.

Filmpjes

Super-8 filmpjes van:

18 oktober 1969: Standaard Encyclopedie

Op deze dag (of een week eerder of later) kochten mijn ouders het eerste weekblaad van de Standaard Encyclopedie. Het zou tot oktober 1974 duren voordat de 13 delige encyclopedie volledig zou zijn. Iedere week bestudeerde ik de weekbladeren. Meestal kwam ik niet verder dan het bekijken van de plaatjes, schema's en diagrammen en het lezen van de onderschriften.

Zaterdag 1 november 1969

Mijn achtste verjaardag. Ik kreeg een grote spirograph doos. Ik kan me herinneren dat ik 's ochtends naar de welpen ben geweest en dat ik op de terugweg in de auto een kadootje van mijn peettante (die op dat moment al bij ons op bezoek was) open mocht maken. Volgens mij was het een doosje Lego. Ik was er erg blij mee. Op mijn kinderpartijtje kreeg ik een boek over een eskimo jongentje. Ik kan me niet het herinneren dat ik het betreffende boek ooit uitgelezen heb.

14-24 november 1969: Apollo 12

Sinterklaas

Mijn moeder verteld mij tijdens de Sinterklaas tijd dat Sinterklaas niet bestaat. Ik geloofde er namelijk nog steeds in.

Rapport 1st trimester

Algemene indruk: Frans is zeer pienter; gebruikt zijn ogen en oren goed en staat zeer open voor nieuwe indrukken. Rekenen: Zijn rekenprestaties zijn uitstekend. Toont zeer veel inzicht en kan zeer zelfstandig in de stof doorwerken. Taal: Ook zijn taal is goed. Hij maakt goede zinnen en relatief weinig fouten. Lezen: Bij het lezen moet hij nog veel nadenken en twijfelt nog wat. Soms leest hij zelfs woorden die er helemaal niet staan. Wereldoriëntatie: Heeft veel interesse. Verteld graag. De schriftelijke verwerking is goed. De tekeningen erbij echter wat matig. Verzorging van het werk: Al zijn werk is goed verzorgd. Expressie: Toneelspelen trekt hem niet. In tekenen en handenarbeid gaat hij helemaal op. Hij kan dan erg goed in zijn eentje bezig zijn. Speciale aandacht verdient straks zijn "Vriendschap." Meester: Polman

Kerstdinner 1969

Oma (van vaderskant) is aanwezig bij ons kerstdinner.

1970

Rapport 2de trimester

Algemene indruk: Frans heeft zich goed aangepast in de stamgroep. Hij is altijd ergens mee bezig en weet de anderde kinderen veel te vertellen. Rekenen: Zijn rekenprestaties liggen ver boven het gemiddelde. Hij getuigt van een zeer goed inzicht. In zijn hoge tempo gaat hij nu de rekenstof verder doorwerken. Taal: Het taalgeheel daarentegen is matig. Hij maakt veel fouten en heeft weinig af. Ook expressief is zijn taalgebruik zwak. Lezen: Frans moet echt thuis hardop oefenen met lezen, want het lezen is nog onvoldoende. Veel woorden leest hij b.v. nog spellend. Wereldoriëntatie: Dit gaat heel goed. Frans heeft een goede algemene ontwikkeling en een zeer grote interesse voor alles. Verzorging van het werk: Goed verzorgd. Expressie: Bij expressie is hij graag alleen aan het knutselen en werken. Hij kan heel origineeel uit de bus komen met een werkstuk. Hij heeft een bijzonder grote fantasie. Juffrouw: Faudot-Huisman

Eerste communie

Ik vermoed dat ik dit jaar rond pasen mijn eerste communie doe zoals dat gebruikelijk is voor R.K. kinderen. Ik herinner me dat er een tijd lang regelmatig een pater bij ons langs kwam op school om onderricht te geven. We hadden ook allemaal een tekening gemaakt. Als ik me niet, vergis had ik een tekening gemaakt van een zegende man. Tijdens de dienst mocht ik samen met een ander meisje mee helpen met het dekken van de tafel. Ik vond het allemaal erg spannend en was bang om iets verkeerd te doen.

11-17 april 1970: Apollo 13

Rapport 3de trimester

Algemene indruk: Het gaat met Frans nog steeds prima in de stamgroep. Hij neemt alles goed in zich op en is leuk met de andere kinderen. Rekenen: Bij rekenen toont Frans nog steeds zeer veel begrip en inzicht. Maar hij werkt te weinig geconcentreerd, waardoor hij te weinig af heeft, naar verhouding van wat hij af had kunnen hebben. Taal: De taalpresentatie zijn redelijk. Hij maakt niet al te veel fouten in zijn taaloefeningen. Toch kan hij volgens mij meer presteren, als hij harder en secuurder werkt. Lezen: Lezen is nog niet voldoende. In de vakantie toch maar veel hardop lezen!. Wereldoriëntatie: Wereldoriëntatie is prima. Frans heeft zijn eigen inbreng. Hij kan ook erg veel aan de andere kinderen vertellen. Prima! Verzorging van het werk: Het schrijven is de laatste tijd minder geworden. Het volgende jaar maar weer met frisse moed beginnen! Expressie: In de expressie vakken nog steeds origineel. Juffrouw: Faudot-Huisman

Zomer

We gaan met het hele gezin een (mid)week naar Hotel Perekop in Berdorf, Luxemburg. Het hotel is vernoemd naar de Perekop een hoge klif langs de weg van Berdorf naar Echternach. Op de tweede/derde dag wandelen we helemaal naar de Schiessentümpel watervallen in het Müllerthal, mogelijk vanaf Priedegtstull wat ongeveer 5km in een richting is. Mijn zusjes en broertjes hebben van het water gedronken en op de terugweg ook een stuk met weinig kleding gelopen. De dag er na waren ze allemaal ziek en ga ik alleen met mijn vader wandelen. We zijn ook nog naar Vianden geweest. Ik mocht samen met mijn vader met de kabelbaan omhoog. Ik vond het best eng, bang dat ik er uit zou vallen. Onder ons liepen de wilde zwijnen, maar ik durfde niet echt naar beneden te kijken. Mogelijk dat we die dag ook zijn wezen kijken bij het pompopslaginstallatie 'Société Electrique de l'Our' bij Vianden. (We rijden nog steeds in dezelfde rode auto.)

Derde Klas (1970/71)

Mijn juf in deze tijd was Connie Huisman.

21 oktober: Koeienmarkt

De koeienmarkt was een belangrijk feestdag in Woerden. Wij gingen daar vaak wel naar toe. Toen ik wat ouder werd, ging ik er vaak alleen naar toe. De eerste keren dat ik er naar toe ging, werden er nog koeien verkocht. Later werd de kermis steeds belangrijker. Ik kon uren rondlopen op de kermis zonder in iets te gaan.

Rapport 1st trimester

Taal: Frans maakt in zijn taaloefeningen vrij weinig fouten en in zijn vrije teksten te veel fouten. Taal is wel voldoende. Frans kan in de kring erg leuk vertellen. Lezen: Het lezen is wat vooruitgegaan. Alleen jammer dat hij veel woorden nog spellend leest. Rekenen: Dit snapt hij allemaal zeer goed. Hij werkt alleen slordig en maakt dan overbodige fouten. Verzorging van het werk: Het schrijven is over het algemeen genomen beter geworden. Expressie: Frans heeft veel fantasie en kan het materiaal waarmee hij werkt altijd goed en origineel gebruiken. De concentratie: goed. Het werktempo: matig. De zelfstandigheid: goed. Verdere opmerkingen: Frans is erg technisch. Hij vindt het heerlijk om aan andere iets uit te leggen. In zijn fantasie bedenkt hij van alles en probeert dat later op papier uit te werken. Juffrouw: Faudot-Huisman

1971

In dit jaar was er de Klikklak rage, die in Woerden begon. Ik kan me ook herinneren hiermee gespeelt te hebben, maar ik was er geloof ik niet zo goed in en herinner me dat ze vaak tegen mijn polsen kwamen.

31 januari - 9 februari 1971: Apollo 14

Rapport 2de trimester

Taal: Het taalwerk van Frans is dit trimester achteruitgegaan. het valt me steeds op dat Frans makkelijke woorden fout schrijft. Beter kijken Frans!!! Lezen: Frans heeft de gewoonte lange woorden spellend te lezen. Dit moet hij echt af leren! Zodoende blijft het leestempo te laag! Rekenen: Hierbij werkt hij te vlug en te slordig. Daardoor ontstaana overbodige fouten. Bovendien levert hij te weinig werk in één rekenuur. Verzorging van het werk: Het schrijven gaat wel. Vergeet alleen niet de punten op de letters Frans! Expressie: Bij de expressie-vakken is Frans nog steeds fantasie vol! De concentratie: matig. Het werktempo: matig. De zelfstandigheid: goed. Verdere opmerkingen: Ik geloof echt dat Frans met meer energie op school (vooral tijdens de blokuren) meot gaan werken. Dan worden de resultaten veel beter Juffrouw: Faudot-Huisman

17 en 24 april 1971

In weekblad 19 en 20 van het vierde deel van de Standaard Encyclopedie komen veel onderwerpen aan de orde die hebben te maken met elektronica.

Rapport 3de trimester

Taal: Ik heb Frans de laatste tijd te veel aan moeten sporen om door te werken. Hij heeft ook in zijn werk te veel fouten gemaakt. Lezen: Het spellend lezen is nu zo goed als over. Rekenen: Hij snapt het allemaal prima maar hij vertikt het om harder door te werken. Daarom werkt hij momenteel beneden zijn niveau. Verzorging van het werk: Hierbij heeft hij wel goed zijn best gedaan. Expressie: Bij de diverse expressie-vormen doet Frans leuk mee. Hij is altijd iets aan het proberen en uitvinden. De concentratie: matig. Het werktempo: matig. De zelfstandigheid: goed. Verdere opmerkingen: Frans wordt nu 4de jaars. Volgend jaar moet hij echt harder werken! Niet zoals dit afgelopen trimester. Juffrouw: Faudot-Huisman.

Zomer

In de zomer ga ik naar een sportkamp in Beekbergen met een groep van BATO uit Woerden. Ik herinner me dat het redelijk regenachtig is. Ook herinner ik me dat er 's avonds enge verhalen werden verteld. Het kamp lag aan de Lage Bergweg net ten zuiden van de A50 op het terrein van de huidige Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, maar indertijd van Nederlandsch Gymnastiek Verbond.

Vierde klas (1971/72)

Mijn meester in deze tijd was: Hans Polman en Harry Kerklaan.

7 oktober 1971: Star Trek

's Avonds van 19.05 tot 19.55 is de eerste uitzending van de serie Star Trek. Het is de aflevering met de naam "The Trouble with Tribbles" met het nummer 2.13. (Helaas werden de uitzendingen door de VPRO beëindigd na klachten van kijkers.)

12 oktober 1971: Opa en Oma 50 jaar getrouwd

Mijn Opa en Oma van mijn moederkant zijn 50 jaar getrouwd. In de maanden er voor zijn we een keer naar Zeist (?) geweest om daar portretfoto's te laten maken voor een stamboom die tijdens de vijftigjarige bruiloft werd uitgereikt. Alle kinderen van mijn Opa en Oma kregen een foto van deze stamboom.

28 oktober: Koeienmarkt

Sinterklaas surprise

Er staat mij iets bij dat ik voor de Sinterklaas surprise voor een meisje op school een doos had gemaakt met daar bovenop een hoofd dat in twee helften was gesneden. Aan de binnenkant had ik vanuit een boek de anathomische doorsnede van het hoofd getekend. Het kado, een boek, had ik in de dubbele bodem van de doos verstopt. Zij kon het boek niet vinden en ik moest haar (via iemand anders?) vertellen dat het in de bodem zat.

Rapport 1st trimester

Taal: Vertoond een grote taalongevoeligheid, die niet alleen voorkomt uit gebrek aan taalcapaciteiten. Hij maakt nog erg veel fouten in de spellingsoefeningen. Inzicht in de zinsbouw is redelijk. Hij moet op de eerste plaats taalinteresse terugkrijgen en de rust om aandachtig te kunnen werken. Hij jakkert zijn werk nl. af met alle nadelige gevolgen van dien. Pas als de rust en de interesse terug zijn heeft extra oefening zichtbaar effect. Lezen: De eerste weken was het erg slecht wat ik hoorde. Hij oefent nu regelmatig apart en ik moet zeggen dat hij al aardige vorderingen maakt. Rekenen: Hij doorziet hier ieder nieuw probleem. Hij heeft ook hard gewerkt! Houden zo, Frans! Wereldoriëntatie: Tijdens kringgesprekken hoor ik hem veel, maar ik vind zijn interesse nogal gespecialiseerd. Moet echt proberen ook voor vele andere onderwerpen interesse te tonen. Kaart en begrippenkennis: prima. Verdere opmerkingen: Frans heeft zich heel aardig aan de bovenbouw aangepast! De concentratie: matig. Het werktempo: slecht. te snel! De zelfstandigheid: goed. Verzorging van het werk: slecht Meester: Polman.

1972

12 maart 1972: Woerden 600 jaar stadsrechten

Dit wordt uitgebreid gevierd. Ik loop mee met de scouting group (de Welpen) mee in de grote optocht verkleed als Romeinse soldaat (?).

Rapport 2de trimester

Taal. Spelling: Woordbeeld blijft wisselvallig. Weinig vorderingen. Inzicht zinsbouw: Goed. Schriftelijk taalgebruik: Voldoende.
Lezen. Technisch: Er zit zeker al een stuk vooruitgang in. Dat wil nog niet zeggen dat 't helemaal goed is. We blijven met hem bezig. Begrijpend: Voldoende.
Wereldoriëntatie: Nog steeds weinig interesse buiten de elektronika. Verder redelijke prestaties. Aardrijkskunde: Kaartgebruik vlot en goed. Soms wat slordig. Begrippen goed.
Rekenen Inzicht: Uitstekend. Alleen te lui om echt hard door te werken. Cijferen: Prima. Hoofdrekenen: Hier doet hij geen moeite voor. maar hij kan 't erg goed. Nivo: 4C (helaas!!)
Verdere deelname Expressie: . Vieringen: . Konsentratie: . Werktempo: . Zelfstandigheid: . Werkverzorging: Schrijven nog niet best. Samenwerking: . En: Geen verdere opmerkingen.
Meester: Polman

Rapport 3de trimester

Spelling: Woordbeeld nog uiterst zwak. Incidenteel redelijk werk. Inzicht zinsbouw: Beheerst deze lesstof goed. Technisch lezen: Hij leest nu weer gewoon met zijn eigen leesgroep mee en dat gaat al vrij aardig. Goed zo Frans. Wereldoriëntatie: Vertoond nog steeds een wat eenzijdige interesse. Werkt ook het liefst aleen. Het zou goed voor zijn ontwikkeling zijn als hij meer met andere ging samenwerken. In zijn "genre" boekt hij leuke resultaten. Rekenen inzicht: Prima. Cijferen: Prima. Hoofdrekenen: Prima. Nivo: 5A Expressie en vieringen: Deze onderdelen vind ik dit jaar beslist zwak. Werktempo: te traag. En: Hij is nu 5de jaars! Prettige vakantie Meester: Polman.

Zomer

In de zomer ga ik voor de tweede keer naar een sportkamp in Loenen. Mijn zus is ook mee. Volgens mij ben ik tijdens dit kamp op een middag weggelopen, omdat ik boos was. Men heeft lange tijd naar mij gezocht, terwijl ik allang terug was op het kampterrein. Helaas moesten we vroeger terug omdat mijn zus Gerda haar rug en arm verbrandde toen ze struikelde met een ketel heet water. (Ik draag nu een volledig zwarte bril.)

In de zomer zijn we (hoogstwaarschijnlijk) ook naar de Floriade geweest in Amsterdam.

Vijfde klas (1972/73)

Mijn meester van dit jaar was Harry Kerklaan. Hij schreef de letter 'a' altijd op een vreemde manier. Ik herinner me vrij veel wat we tijdens dit jaar aan bijzonder projecten hebben gedaan. Ik weet zeker dat ik verschillende keren iets heb laten zien van mijn electronica bouwdoos. Ook herinner ik me dat ik op een gegeven moment bezig was geweest om heel nauwgezet (met een vermenigvuldigingsfactor) een kaart over te tekenen op een blad, maar omdat dat veel te lang duurde heeft Harry (of Hans Polman) het toen heel snel afgemaakt door het te schetsen. Vele straten liepen schots en scheef en ik vond het nergens op lijken. We hebben ook nog een keer water uit de sloot in een soort aquarium in het midden van de klas gehad. Er zwemde zowaar nog wat beestjes in rond. Ook herinnerde ik me een keer dat er een model van de aarde en maan in de klas stond om het verschijnsel van de maanstanden uit te leggen en toen de meester (Harry of Hans) dacht dat die werden veroorzaakt doordat de schaduw van de aarde op de maan viel. Ik was hier heel erg over verbaasd. Aan het eind van het jaar heb ik een werkstuk gemaakt dat bestond uit een uitkijktoren die van rietjes was gemaakt. Ik vond de meisjes in mijn klas maar raar en was erg verbaasd over hun kennis van allerlei popsterren en de verhalen die ze daarover vertelde. Rond 29 september naar Hermalenhof geweest om de 80ste verjaardag te vieren van Oma (mijn vaders moeder). Ze bleef echter volhouden dat ze 78 was.

24 oktober 1972: Opa Dix overlijd

Ik kan me herinneren dat we kort voor zijn overlijden moesten wachten op een parkeerplaats terwijl onze ouders afscheid gingen nemen bij mijn opa. We zijn niet bij de begrafenis aanwezig geweest.

1 november 1972: Elfde verjaardag

Hoogstwaarschijnlijk kreeg ik voor mijn verjaardag een Philips E1050 Experimenteerdoos. Of het moet het jaar er voor zijn geweest, maar zeker niet later, want ik herinner mij dat ik verschillende keren nog op deze school een schakeling heb gedemonstreerd.

Rapport 1st trimester

Taal Nivo: 5a. Spelling: wisselvallig. over 't algemeen toch aan de zwakke kant. Inzicht zinsbouw: goed. Schriftelijk taalgebruik: beperkt door zwak spellingsvermogen
Lezen Technisch: woordlezen redelijk. zinlezen goed. tempo goed. Begrijpend: formuleren redelijk. tekstbegrip goed.
Wereldoriëntatie Deelname kringgesprek: goed. weet zich duidelijk uit te drukken. Werkopzet: goed. wel technisch gerichte interesses. Verslag: prima verwerking van begrippen. Aardrijkskunde: kaartgebruik goed. begrippen goed.
Rekenen Inzicht: begrijpt elke opgave goed. Alleen traag en snel afgeleid. Cijferen: prima. Hoofdrekenen: of doet goed mee of afwezig. Nivo: 5b
Verdere deelname Expressie: tekent goed. Vieringen: Konsentratie: over 't algemeen goed. Werktempo: Zelfstandigheid: goed . Werkverzorging: slordig . Samenwerking: geen probleem.
Meester: Kerklaan

1973

In 1973 werd het polobad bij het "Batensteinbad' zwembad aangelegd (bij wat later het Batensteinbad is geworden) aangelegd. Daarvoor was er ook al een zwembad (met bruin water) waar we ook een aantal keren zijn gaan zwemmen. Ik ben door de jaren heen regelmatig wezen zwemmen in dit bad.

Rapport 2de trimester

Taal Nivo: 5a. Spelling: nog ongekontroleerd. Inzicht zinsbouw: goed. Schriftelijk taalgebruik: slordig
Lezen Technisch: redelijk goed . Begrijpend: formuleren onzorgvuldig. tekstbegrip goed.
Wereldoriëntatie Deelname kringgesprek: aktief maar praat soms voorbij de kern van de zaak. Werkopzet: goede schematisch opzet. Verslag: goed. Aardrijkskunde: kaartgebruik goed. begrippen uitstekend.
Rekenen Inzicht: goed. werkt traag en moet vaak gewezen worden op z'n werk. Cijferen: goed. Hoofdrekenen: goed. Nivo: 5c
Verdere deelname Expressie: goed verteller. Vieringen: Konsentratie: wisselvallig. moeite zich toe te leggen op voor hem minder prettige dingen. droomt dan weg. Werktempo: Zelfstandigheid: Werkverzorging: slordig. Samenwerking: goed. komt beter over bij anderen.

Hierden kamp

Op kamp geweest in Hierden. De plaats waar wij verbleven lag langs de snelweg en via een brug kwam je in het bos en op de heide, zandverstuiving. We zijn er een midweek geweest, drie tot vier dagen. (Ik draag nu een bril die bij de neus wat donkerder is.)

19 mei 1973: Onderlinge wedstrijden

Op deze dag werden er onderlingen wedstrijden gehouden bij de gymvereniging BATO. Ik deed mee met Jongens D en mijn scores waren: brug: 6,6. sprong: 7,6. lange mat: 6,8. rekstok: 7,6. totaal 28,6. Mijn plaats was: 8.

Rapport 3de trimester

Taal Spelling: wisselvallig - gaat vooruit. Inzicht zinsbouw: goed. Schriftelijk taalgebruik: nog wat onbeheerst
Lezen Technisch: woordlezen goed. zinlezen voldoende. tempo goed. Begrijpend: formuleringen slordig. tekstbegrip ruim voldoende.
Wereldoriëntatie: Deelname kringgesprek: uitstekend. Werkopzet: erg goed inzicht in onderwerp. daardoor systematische uitwerking. Verslag: goed. kan wat verzorgder. Aardrijkskunde: kaartgebruik goed begrippen uitstekend
Rekenen 5 jaars stof niet af. werkhouding zeer slecht
Verdere deelname Expressie: goed zowel taalkundig als manueel. Vieringen: Konsentratie: werkt in de stamgroep goed. Werktempo: Zelfstandigheid: goed. Werkverzorging: zwak. Samenwerking: sluit zich soms af. maar de laatste tijd gaat 't prima. En:
Meester: Kerklaan.

Zesde klas (1973/74)

Naar een andere school, de openbare Casimir school. (Heet nu anders.) Bij meester Linnekamp. Was weer erg schools. Ik heb er erg van genoten en ook erg veel geleerd.

Ook op kamp geweest, met alleen de klas. Dit was in het voorjaar van 1974. We hebben nog een nachtwandeling gemaakt. Op een ochtend heb ik alle tafels gedekt. Contact gemaakt met een andere klas die er ook verbleef en die uit Nieuwkoop kwam. Daarna nog verschillende keren naar Nieuwkoop gefietst. Er was een meisje waar ik een beetje verliefd op was.

Zondag 30 septmber 1973: Star Trek

's Middags van 15.35 tot 16.25 was de tweede uitzending van een aflevering van de serie Star Trek. Het was de aflevering "Waar geen mens ooit eerder was" ("Where No Man Has Gone Before") met het nummer 1.01. Deze uitzending maakte grote indruk op mij en ik herinner me dat het me op een bepaalde manier bang maakte.

Zondag 21 oktober 1973: Star Trek

's Middags van 15.35 tot 16.25 kijken we naar de aflevering "Vakantie in wonderland" ("Shore leave") van Star Trek. Ik herinner me dat ik al vrij snel door had wat er aan de hand was, eerder dan de bemaningsleden van de Enterprise.

Zondag 25 november 1973: Star Trek

's Middags kijken we naar de aflevering "Deela, koning van Scalos" ("Wink of an Eye") van Star Trek. Alhoewel ik het effect van de versnelde tijd in deze aflevering interessant vond, stoorde ik me er aan dat er een heleboel dingen niet klopte wat betreft het tijdsverloop.

Zondag 2 december 1973: Star Trek

's Middags kijken we naar de aflevering "Een vreemde bezoeker" ("The Changeling").

Zondag 23 december 1973: Star Trek

We kijken naar de aflevering "Kapitein Kirk wordt vermist" ("The Tholian Web").

1974

Cito toets

Leerlingnummer 46859. Stillezen: 52 van de 59 goed. Percentielscore: 71. Taalgebruik: 52 van de 60 goed. Percentielscore: 76. Rekenen: 83 van de 90 goed. Percentielscore: 88. (Tussentotaal: 187 van de 209 goed. Percentielscore: 84.) Spelling: 27 van de 30 goed. Percentielscore: 88. (Tussentotaal: 214 van de 239 goed. Percentielscore: 85.) W.B.-Z.O.: 25 van de 29 goed. Percentielscore: 77. Algemene kennis: 30 van de 30 goed. Percentielscore: 100.

Brugklas (1974/75)

Mijn goede vriend in deze tijd was Gerard Kwakkenbos (?). ELO. Hij had drie broerjes en nog een zusje. Twee broertjes waren er tweeling, maar heel verschillend. De ene tenger en pienter de ander stevig en stoer.

In mijn tienerjaren was ik vaak jaloers op meisjes, omdat meisjes elkaar veel meer aanraakte dan jongens. Ik had in die tijd een grote behoefte aan knuffelen. Bij ons thuis werd er eigenlijk heel weinig geknuffeld en ik vond het erg moeilijk om andere aan te raken. Ik verlangde daarom erg naar verkering, niet zo zeer om de seks, maar om de lichaamlijke intimiteit. Ik koesterde echt de momenten dat ik aangeraakt werd door een meisje. Ik zal nooit het meisje vergeten waar ik voor het eerst geschuifeld mee heb. Ze heette Ivet. En het was tijdens een feest op school in de gymzaal. Zij nam het initiatief, omdat ze mij een plezier wilde doen en ook nog een andere jongen, waarmee ze daarna gedanst heeft. Ze had medelijden met ons, omdat wij met niemand danste. Dat heb ik altijd erg lief van haar gevonden. Wat ik me vooral herinnerde is dat ze zo zacht aanvoelde. Ja, een hele bijzondere herinnering.

1975

In de zomer was er een hittegolf. Waarschijnlijk dat ik deze zomer ook een aantal keren ben gaan zwemmen in het polobad. (Woerdens buitenbad trok 6500 bezoekers op één dag.)

5 december

Op deze dag krijg ik mijn eerste dagboek en begin met het bijhouden van een dagboek. De eeste dag waarover ik schrijf is 1 december.

1976

1977

1978

1979

1980

1981

1983

1984

1985

1986


Externe bronnen