Zo Ma Di Wo Do Vr Za
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
|
De stad in
Vanochtend eerst op de fiets taart wezen halen bij de HEMA voor de verjaardag
viering van Li-Xia en Selina (mijn nichtje) morgenmiddag. Daarna zijn we met z'n
vieren naar de stad gegaan, met de P&R bus. Eerst wat rond gelopen op de
markt. Daar hebben ze ook wat kleine Goudse kaasjes gekocht. Daarna door de
Klanderij naar de EXPO waar ze wat rond gekeken hebben en geur 'zakjes' hebben
gekocht. Even bij Apple winkel gekeken en vervolgens weer verder langs
drogisterijen en Ici Paris. Veel van de winkels die wij hier in Nederland
hebben, hebben ze ook in China, en de meeste producten (inclusief parfums)
hebben ze daar ook gewoon. De wereld is klein geworden. Op de markt hebben ze
nog wat typisch Nederlandse souvenirs gekocht en nog twee iets grotere kaasjes.
Via de HEMA naar een grote Chinese toko gelopen om te kijken of ze nog iets
typisch Chinees wilde hebben, maar dat was niet het geval.
Door de stad naar de Oude Markt gelopen en nog even de zonnewijzer op de Oude
Kerk laten zien. Bij Grillroom Camel (om kwart voor twaalf) gevraagd of ze al
open waren: "niet, maar wel voor ons". We kwamen daar vroeger bijna iedere
week. Verteld dat Xiao-Xia de zus van Li-Xia was en dat Li-Xia nu op
het verpleeghuis woonde. We hebben döner kebab en falafel besteld met
aardappelschijfjes en een salade. Ze vonden het lekker. Annabel is van daar
naar het station gewandeld om de trein naar Selina te nemen. Ik ben met hen
nog even verder door de stad gewandeld en daarbij even bij De Slegte, Comicasa
(een spelletjes en strip winkel) en de Bijenkorf langs geweest.
's Middags zijn we thuis geweest. Ze zijn nog steeds een beetje moe van de
reis heb ik het idee. 's Avonds heb ik zuurkool gemaakt, wel op mijn manier:
met uien en gehakt voorzien van een 'sausje' van een rode paprika en twee
tomaten met kruiden. Het smaakte hun wel. Daarna nog foto's en filmpjes bekeken
die hebben van vlak voor onze reis naar China in 2010.
Verjaardagen
Gisteren aan het begin van de middag, ben ik Andy gaan ophalen samen met
Xiao-Xia en Xuan-Xuan van de weekendopvang op de Losserhof. Dit om hen ook de
gelegenheid te geven waar Andy opvang krijgt.
Toen we terugkwamen was mijn moeder er al. Kort daarna kwamen ook wat anderen
en hebben we de taart voor de verjaardagen van Li-Xia en Selina aangesneden.
Kort na drie uur zijn we richting het verpleeghuis gereden. We zijn in de
binnentuin gaan zitten en ik heb Li-Xia opgehaald. We hebben wat thee en fris
gedronken. Tegen half vier nadat ik Li-Xia met Xiao-Xia en Xuan-Xuan naar boven
had gebracht, zijn we weer vertrokken. Li-Xia keek niet echt naar Xiao-Xia,
wellicht omdat ze zich niet zo goed raad wist met de emoties van Xiao-Xia.
Thuis gekomen hebben we toastjes en zoutjes gegeten. Rond zes uur ben ik
Chinees eten gaan bestellen en met de fiets opgehaald. Toen ik aankwam was het
al klaar en kon ik het zo meenemen. Ik had vijf gerechten besteld en dat was
precies goed, er bleef alleen nog wat rijst en bami over. Ondanks dat het niet
echt lijkt op echt Chinees eten, konden Xiao-Xia en Xuan-Xuan er wel van
genieten.
Snoezelbad
Vanochtend heb ik eerste met Xiao-Xia en Xuan-Xuan, Andy naar schijn school
gebracht. Andy heeft deze week een projectweek en gaat drie dagen kamperen
hier ergens in de buurt. Daarna zijn we doorgereden naar het verpleeghuis waar
we Li-Xia nog in haar nachthemd aantrokken in haar kamer. Xiao-Xia heeft het
boek van de reünie van de klas van Li-Xia van haar studie wiskunde
doorgebladerd en hier en daar wat gelezen. Rond half tien mocht Xiao-Xia met
Li-Xia en twee medewerksters mee naar de snoezelbadkamer. Na een minuut of
tien werden Xuan-Xuan en ik ook geroepen. Li-Xia lag toen al in het bad. Maar
Xuan-Xuan voelde zich niet zo op zijn gemak en heeft op de gang gewacht. Ik
ben toen een tijdje samen met Xiao-Xia bij Li-Xia gebleven. Li-Xia lag heel
rustig te genieten in het warme water. Na een kwartiertje kwamen de
medewerksters terug en hebben ze Li-Xia aangekleed. Terug op de woning, heeft
Xiao-Xia de haren van Li-Xia geföhnd. Kort naar elf uur zijn we weer vertrokken.
Xiao-Xia en Xuan-Xuan zijn onder de indruk van de faciliteiten en de
vriendelijke medewerkers.
Vammiddag had ik het idee om te gaan wandelen in het Haaksbergerveen, een
uniek hoogveen gebied. Xiao-Xia had de reclame folders doorgespit en was dingen
tegen gekomen in de folder van Blokker, dus leek het mij wel een goed idee om
onderweg naar het Haaksbergerveen even langs Winkelcentrum Zuid te rijden. Maar
goed dat werd dus wat langer. Als je als Chinees naar het buitenland gaat ontkom
je er (nog steeds) niet aan om voor al je vrienden, collega's en dergelijke
cadeautjes mee te nemen en daarbij is het belangrijk dat je deze gelijkelijk
bedeeld. Na de Blokker ook bij de C1000 geweest en daar hebben ze veel repen
chocola aangeschaft. Bij de cafetaria kroketten, een berenhap en patat gekocht.
Deze thuis opgegeten.
's Avonds laat gegeten. Bloemkool met biefstuk aangevuld met wat restjes rijst
en bami van gisteren. Daarna heb met Xiao-Xia en Xuan-Xuan een wandeling door
de buurt gemaakt, het parkje bij ons in de buurt en daarna door de fietstunnel
aan de andere kant door het park aldaar gewandeld.
Amsterdam
Vandaag met z'n vijfen (inclusief vriendje van Annabel) met de trein
naar Amsterdam gegaan. Tussen Amersfoort en Amsterdam raakte we aan
de praat met Frans Oosterbaan (schrijver van Het waanzinnige paradijs) en zijn vrouw.
We waren rond half 12 in de Amsterdam. Eerst hebben we van 12 tot 1 een
rondvaart genomen. Er was ook commentaar in het Chinees (Mandarijn) bij.
Helaas ook veel geruis en geknetter, waardoor het soms nauwelijks verstaanbaar
was.
Daarna na de Bijenkorf om wat producten aan te schaffen van merken die we
in Enschede niet hebben. Vervolgens door de Kalverstraat en daar met
kortingsbonnen bij de McDonalds gegeten.
Tegen drie uur waren we bij het Van Gogh Museum waar we anderhalf uur rond hebben gelopen. Interessante
tentoonstelling, maar ik was wel een beetje teleurgesteld over het aantal
beroemde schilderijen dat tentoongesteld werd. Xuan-Xuan vertelde me dat
het in China onmogelijk is om een tentoonstelling met zoveel schilderijen
te bezoeken. Op de terugweg naar het centrum nog wat winkels aangedaan:
Kiehl's, Abercrombie & Fitch en Selexyz
Scheltema.
Om zes uur kwam we bij China Sichuan Kitchen aan. Personeel sprak daar Mandarijn
en er was ook een groep Chinezen aan het eten. Gaf meteen al een vertrouwd
gevoel. Als voorgerecht twee keer "Shanghai Special Fried Dumplings" besteld.
Was lekker. Xiao-Xia vond het sausje er bij iets te scherp. Voor het
hoofdgerecht vier schotels besteld: pikante broccoli, Peking gesneden
aardappel, rundvlees met gemengde groenten en een varkensvlees gerecht. We
krijgen daarbij een royale schaal met rijst. Op de Chinese manier gegeten,
waarbij je dus gewoon wat pakt van de schotels die je het lekkerst vind.
Allemaal een eigen kommetje voor de rijst met een schoteltje er onder waarop
je je stokjes kon neerleggen. Ook een lepel er bij om de saus op te scheppen.
Niels en Annabel hadden cola besteld als drinken. Wij een pot jasmijnthee.
Maar die was voldoende voor ons allemaal (nadat de cola op was). En toen
Xuan-Xuan om meer thee vroeg, werd de pot snel weer bijgevuld met heet water.
Lang geleden dat ik zo genoten heb van eten in een restaurant, want het deed
me gewoon heel erg denken aan het eten dat we in China ook gegeten hebben.
Xiao-Xia en Xuan-Xuan waren ook erg tevreden en vonden het eten ook erg
authentiek. Ondanks dat Sichuan bekend staat om zijn hete gerechten, staan er
ook genoeg niet hete gerechten op de kaart. Alleen de broccoli schotel die wij
besteld hadden, was heet. Maar als je de pepers links liet liggen, was die
zelfs heel goed te doen. Op de menukaart staat ook goed aangegeven hoe scherp
de gerechten zijn. Jammer dat ze niet een dergelijk restaurant bij ons de
buurt hebben!
Op de terugweg in de trein een goed gesprek gehad met Xuan-Xuan over een
aantal belangrijke zaken. Xiao-Xia en hij genoten erg van de rust en de
schone lucht hier in Nederland en zouden beiden graag nog een keer terug
willen komen indien mogelijk.
Foto's
Vanochtend rond 11 uur de stad ingegaan met Xiao-Xia, Xuan-Xuan, Annabel
en Niels. Langs de Prenatal, Action en Kruidvat voor de aanschaf van
allerlei cadeautjes. Daarna bij La Place gaan eten waar Annabel en Niels
werken. Vandaar naar Li-Xia toe. Met haar in de binnentuin gaan zitten en
wat goede foto's van haar en familie kunnen maken. Annabel en Niels zijn
met de bus naar de stad gegaan en wij zijn naar de school van Andy gereden
om hem van het kamperen op te halen. Ze waren veel buiten geweest en dat
was wel te zien. Thuis meteen de wasmachine aangezet en de koffer van Andy
opgeruimd. Toen spaghetti met sperzieboontjes gaan koken. Ze vonden het
lekker. Daarna fotoalbums van Li-Xia, ons huwelijk en de tijd erna aan
Xiao-Xia laten zien. Xuan-Xuan is nog met Annabel op de fiets naar Heinink
(IJssalon) geweest om ijsjes te halen.
Jiaozi
Vandaag rustig aan gedaan. Rond half een heeft Xiao-Xia met haar moeder
gebeld over het recept om jiaozi te maken. Daarna ben ik met haar en
Xuan-Xuan naar de AH geweest om de ingrediënten te halen. Bij thuiskomst
in Xiao-Xia het deeg gaan maken van een kilo bloem en water. Daarna de
groente, een stukje gember, een volledige Chinese kool en twee lente-uitjes
gehakt een met 500 gr half-om-half gehakt. Alles gemixt met een flinke
scheut donkere Chinese sojasaus en wat zout. Daarna is zijn de rondjes
gaan maken en ben ik ze gaan vullen. Af en toe hielp ze me daarbij.
Annabel was met Xuan-Xuan nog een keer naar de Action gegaan voor nog wat
extra cadeautjes. Toen ze terugkwamen, waren we bijna klaar en konden we
de jiaozi gaan koken. Was er leuk om samen met Xiao-Xia te maken en lekker
om te eten. Het is een beetje de traditie om jiaozi te maken op de laatste
avond voordat je weggaat. We hebben er ook nog wat bewaard voor Li-Xia en
Niels die op Andy kwam passen. Rond zes uur zijn Xiao-Xia, Xuan-Xuan,
Annabel en ik naar Li-Xia gegaan. We hebben Xiao-Xia als eerste naar binnen
laten gaan. Li-Xia reageerde verbaasd toen ze haar zag. We weten nu dus
zeker dat zij haar herkent, tenminste als bekende, of ze weet wie ze precies
is, blijft onduidelijk. Li-Xia van de jiaozi gegeven die we meegenomen
hadden. Eerst ging het eten wat moeilijk omdat Li-Xia steeds moest
(glim)lachen. Bij het afscheid is er een verzorgende meegelopen zodat we
haar konden uitzwaaien vanaf de 'brug'. Li-Xia moest erg lachen toen ze ons
beneden zag, maar toen keerde ze zich om en liep richting haar woning. Ik
heb ergens het idee dat Li-Xia sommige emoties niet meer kan uiten en dan
gaat lachen uit een soort reflex.
Vertrek
Om zes uur vanochtend ging de wekker en ben ik opgestaan. Daarna ook de
andere wakker gemaakt. Vijf minuten eerder dan gepland zijn we om vijf
voor zeven vertrokken met de auto richting Schiphol. Stevig doorgereden
en geen file van betekenis gezien. Om 8:42 parkeerde we in P1 en zijn
we richting de vertrekhal gewandeld. Eerst langs de "Tax free validation"
van de douane en vervolgens naar het loket van Global Blue naast
incheckbalie 22 voor een gedeeltelijke teruggave van de BTW van een
aantal artikelen die Xiao-Xia en Xuan-Xuan gekocht hadden. Ook dat ging
redelijk vlot. Zo rond kwart voor tien hebben we toen afscheid genomen
bij incheckbalie 16. Xuan-Xuan liet mij weten dat zijn moeder en hij erg
genoten hebben van hun verblijf bij ons, het echt als een vakantie hebben
ervaren en dat ze ook gerustgesteld zijn over hoe het met Li-Xia gaat
(beter dan ze gedacht hadden) en hoe er voor haar gezorgd wordt. Hij
moest toegeven dat het een wijs besluit was om haar in Nederland op te
nemen en niet terug te laten komen naar China zoals zij in het verleden
hadden voorgesteld. Wij waren ruim een uur voor de officiële
vertrektijd van hun vlucht (13:40) weer terug in Enschede.
(Vlucht CZ346 op flightaware.com)
Wokken
Vanavond weer eens aan het wokken geweest bij een half flesje La Trappe Dubbel.
(De andere helft is door Niels, die geslaagd is.) De dunwandige pan gaat op
stand 9 van de inductieplaat best wel hard. Je kunt dan niet even weglopen,
maar moet blijven roeren en de afzuigkap op de hoogste stand zetten. Begonnen
met hetbakken van wat vers gesneden gember en twee teentjes knoflook. Daar
drie fijngesneden sjalotjes bij gedaan en al snel daarna een gesneden prei.
Ging gepaard met veel stoomontwikkeling. Even zachter gezet om de drie grof
gesneden blaadjes Chinese kool en twee grote champignons in stukjes bij te
doe en daarna weer verder op hoog vuur. Tenslotte nog een blikje chilibonen
van Bonduelle, wat kerriekruiden en een beetje Chilly Chutney er bij en dit
even laten sudderen. Was best een beetje 'pittig', vanwege de sjalotjes en de
gember. Ik denk dat ik in de toekomst vaker ga wokken. Misschien moet ik maar
eens serieus gaan proberen om zelf het Chinese eten te gaan bereiden waar ik
soms zo intens heimwee naar heb.
Kalender en zen
Om 13:35 de kalender "Van Gogh 2013" van Allaluna van boekwinkel Broekhuis voor
€ 2,50 gekocht als een geschenk voor Annabel omdat het een van haar
favouriete schilderijenDe Sterrennacht bevat.
Om 13:50 het boek "Zen en de religeuze ongelovige"
(vertaald uit het Engelse "Osho: Nirwana, The last nightmare" door Prem Abhay en Willem
Pronk) door Osho, ISBN:9789059801110, van De Slegte
voor € 3,49 gekocht uit de halve prijs restanten buiten.
Kunst?
Dit zijn (bewerkte) close-up foto's die ik gemaakt heb van een
schildering waar Andy recentelijk mee thuis kwam.
Thuis pagina
| Mei 2013
| Juli 2013