Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, september 2009



 Zo  Ma  Di  Wo  Do  Vr  Za
          1   2   3   4   5
  6   7   8   9  10  11  12
 13  14  15  16  17  18  19
 20  21  22  23  24  25  26
 27  28  29  30


Zaterdag 5 augustus 2009

Zeilen

Vandaag was weer ons jaarlijkse zeiluitje ven het werk. In eerste instantie was het de bedoeling om vanuit Lemmer met Lemsteraken te vertrekken en naar Stavoren te varen, daar te lunchen en weer terug te varen. Maar gezien de harde wind en de hoge golven op het IJsselmeer werd besloten om te vertrekken vanuit Elahuizen. Rond tien over half elf vertrokken we met de Lemsteraak 'Marendorp' op de motor vanuit de haven. We voeren tegen de wind en het water spetterde over de volledige lengte van het schip en toen we ook nog een bui over ons heen kregen was iedereen snel erg nat. Toch werden de zeilen gehesen en voeren we scherp aan de wind met windkracht zes à zeven richting Stavoren. Toen we nog geen half uur onder weg waren en pas circa twintig minuten hadden gezeild, brak de stuurkabel. De schipper besloot gezien de omstandigheden, de zeilen te strijken en de rest van de tocht op de motor te volbrengen. Toen waaide ook nog mijn pet van mijn hoofd en belandde deze in het water. Na een tijdje ben ik maar in de kajuit gaan zitten lezen. Deze Lemsteraak was heel wat luxueuzer dan de Skûtsjes waarop we in voorgaande jaren voeren en ook makelijke te bezeilen (met elektische lieren en zo). Ik was wel een beetje teleurgesteld door dit alles.

Tegen een uur kwamen we bij Stadsboerderij De Koebrug, een Schots restaurant en whiskybar. Hier hebben we een hartige lunch genoten met soep en quiche. Als soep hadden we een Schotse wortelsoep met koriander. Deze was best wel pittig maar wel erg lekker.

Nadat we eerste een wandelingtje over de dijk hadden gemaakt om de golven op het IJsselmeer te bekijken, vertrokken we tegen kwart voor drie weer vanuit Stavoren. De stuurkabel was weer gerepareerd. Al snel werd de fok gehesen en zeilde we ruim voor de wind weer terug richting Elahuizen. Voor circa 80% van de tijd heb ik aan het roer gestaan terwijl de schipper in de buurt was en af en toe aanwijzingen gaf. Een aantal keren (bij bruggen) heeft hij het roer overgenomen. De andere twee Lemsteraken, die eerder vertrokken waren, haalde we uiteindelijk weer in, omdat onze aak de langste van de drie was. Verschillende keren kwam de windsnelheid in de buurt van de 30 knopen. En omdat we voor de wind voeren betekende dat dat het nog wat harder waaide. Een stevig windkracht zes dus. Omdat we Elahuizen voorbij waren gevaren, gingen we nadat de fok was gestreken op de motor tegen de wind in, met als gevolg dat het water weer hoog opspatte en de meeste van ons weer een beetje nat werden. Rond half vijf kwamen we in de haven en rond tien over vijf na nog wat gedronken te hebben, gingen we van boord. De hele middag hebben we prachtig weer gehad met veel zon.


Donderdag 10 september 2009

Gogbot

Vanavond de stad in gegaan om nieuwe schoenen te kopen voor Andy. De vorige waren 'plotseling' versleten. Het was eerste de bedoeling dat Andy zelf ook mee zou gaan, maar hij had daar geen zin in. Ik vond al snel een paar Celtics schoenen met een stevige ritssluiting als sluiting, beter dan de klitsluitingen die zijn schoenen tot nu toe hadden. Daarna naar de Slegte geweest en daar het boek "The Meaning of Life" van Terry Eagleton om 20:38:11 voor € 7,95 gekocht. Vervolgens ben ik door gelopen naar de Oude Markt waar het Gogbot Festival begonnen was. Er was weer veel te zien. Van koelkasten met een alternatieve inhoud tot een drummende robot of een container vol met ratelende relais.


Vrijdag 11 september 2009

Broek

Vanochtend had Li-Xia moeite met het aantrekken van een broek. Iedere keer nadat ze een pijp had aantrokken, draaide ze de broek een kwart slag zodanig dat de tweede pijp aan de voorkant kwam te zitten en ze in de knoei kwam bij het aantrekken van de tweede pijp.

Ze komt ook regelmatig met een truitje van Andy aanzetten, met de mededeling dat de rits stuk is. Meestal is er dan niets aan de hand en krijg ik de indruk dat ze de rits vanaf de verkeerde kant probeerde te sluiten.


Zaterdag 12 september 2009

Gogbot 2

Vandaag opnieuw bij het Gogbot festival (YouTube video) wezen kijken. Eerst zijn Li-Xia en ik naar het Rijksmuseum gegaan. Daar wat wat betreft het Gogbot festival niet zoveel te zien. We mochten voor niets naar binnen. Maar wel een paar kunstwerken van jonge Chinese kunstenaars gezien die onderdeel uitmaken van de Red Storm tentoonstelling. Zag er interessant uit. Daarna nog bij Tetem 2 gekeken naar "Probe" van Boris Debackere, wat geen onderdeel uitmaakte van het Gogbot Festival. In het andere deel van het gebouw was wel een onderdeel van Gogbot, maar ik moet zeggen dat ik daar niet erg van onder de indruk was. Wel een suikerzakje van Renée Rutten meegenomen. We zijn we weer terug gefiets naar de stad en toen we op de Oude Markt aankwamen onstak Bastiaan Maris daar net de pulse-jet die daar was opgesteld. (Zie ook YouTube deel 1). We hebben ook nog wat gespeelt met de Lightbox Sequencer van Jonas Vorwerk. De koelkasten van het Coldwar project van Topotek waren ook wel grappig. Het werk van Saygin Soher deed me wel wat denken aan de kunstwerken van Rinus Roelofs. Later op de dag zijn Li-Xia, Annabel en ik nog in de stad wezen eten en hebben we na afloop ook nog even rond gelopen over de Oude Markt en door de Oude Kerk waar we draaiende installatie gekeken. Buiten gekomen ook nog gekeken naar een ontsteking van de pulse-jet en ook de drummende robot "Stickboy Model RC 1007" van Robocross. Vooral de heen en weer bewegende kop geef de indruk dat het een echte drummer is. Erg grappig. Annabel heeft nog een foto van de Punktrabant van Olaf Mooij gemaakt.


Zaterdag 19 september 2009

Kabukidag

Vandaag zijn Li-Xia, Andy en ik naar de Kabukidag geweest. We waren allemaal al rond half zes wakker. Ik hoorde Andy in bed bladeren. Om tien voor zeven zijn we vertrokken want het was vlak bij Maastricht. We zijn door Duitsland gereden en in net iets minder dan drie uur waren bij de Ronald McDonald Kindervallei, een prachtig, kleurrijk gebouw door Heinz Springmann ontworpen in de stijl van Friedensreich Hundertwasser. We werden verwelkomd met koffie en thee met daarbij een heerlijk vers (nog warm) stukje Limburgse vlaai. Andy wilde natuurlijk meteen weten wie er allemaal kwamen en nadat ik hem de tafel met de badges had laten zien, wilde hij natuurlijk helpen met uitdelen. Het laatste gezin deed lang op zich wachten, maar het is natuurlijk altijd leuk om met andere ouders te praten. Andy behoort nu tot de oudere kinderen. De jongste was 20 maanden. Het ochtendprogramma begon wat later dan gepland. Prof. Connie Schrander-Stumpel gaf ons een update wat betreft het wetenschappelijke onderzoek rond het Kabuki Syndroom. Er is in de afgelopen twee jaar wel onderzoek gedaan, maar er is geen belangwekkend nieuws te melden. De oorzaak van het Kabuki Syndroom is nog steeds onbekend. Wel begint duidelijk te worden dat het veroorzaakt wordt door een kleine mutatie die maar één of een paar genen betreft. Na een kort vragenuurtje stond de lunch alweer klaar voor ons, met daarbij een heerlijk "Limburgs" broodje ragout.

Het middag programma bestond uit een aaneenschakeling van wat korte onderwerpen. Er was een moeder die een verhaald hield over het gebruik van gebaren, plaatjesboeken en een spraakcomputer ter ondersteuning van de communicatie met hun zoon. Connie Schrander en enkele van haar collega's hebben gepraat met een aantal van de ouders en deelde haar bevindingen en hun plannen. Ze zijn van plan om opnieuw een gedetailleerd onderzoek te doen naar de klinische verschijnselen van het syndroom en ook zijn ze zeer gemotiveerd om het Kabuki-gen te vinden. Tenslotte vertelde iemand die bij het MEE werkt over de nieuwe herindicatie ronde van het CIZ in het kader van de AWBZ en de laatste bezuinigingstruc: het aantal uren wat je als ouder geacht wordt aan zorg te leveren in flink verhoogd, met als gevolgd dat het aantal uren waar je recht op sterk gereduceerd wordt. Ook het aantal dagen logeer opvang gaan naar beneden of vervalt in het geheel. Het schijnt dat je er alleen recht op hebt als er sprake is van overbelasting van de ouders. Tenslotte werden we nog getracteerd op een voorstelling van de kinderen die ze ingestudeerd hadden onderleiding van wat clowns.

Het verbaasde me dat veel mensen mij vroegen naar hoe het ging met Li-Xia. Velen vonden dat Li-Xia er goed uitzag. Dat laat maar weer eens zien dat (beginnende) dementie een onzichtbare ziekte is. Wat zo aan de buitenkant is er niet veel aan te zien. Maar toch kan Li-Xia haar naam niet meer schrijven en heeft ze soms moeite met allerdagelijkse dingen zoals het om doen van een autogordel.

Rond half zes zijn we weer huiswaarts gegaan. Ik had Andy belooft dat we naar McDonalds zouden gaan. Ik had aan wat mensen gevraagd waar een McDonalds was en op basis daarvan besloot ik om weer de route via Duitsland te rijden. In de auto viel Andy al snel in slaap en tot de Duitse grens kwamen we geen McDonalds tegen en besloot ik om maar door te rijden. Ook in Duitsland zagen we geen McDonalds langs de snelweg. Het viel met voor het eerst op dat er langs de Duitse snelwegen heel vaak hoge bomen staan die het zicht ontnemen op het landschap (althans in het deel waar wij doorheen reden). Na een uurtje werd Andy weer wakker en vanwege de gemaakte belofte besloot ik na een tijdje toen ik een bord met Nijmegen zag, omdat maar te volgen. Ruim een uur later stopte we bij een McDonalds in de buurt van Nijmegen. We bestelde een Happy Meal voor Andy en hij at de hamburger helemaal op. Om tien voor tien waren we eindelijk thuis.


Vrijdag 25 september 2009

The Meaning of Life

vanochtend heb ik het boek "The Meaning of Life" van Terry Eagleton uitgelezen waarin ik op 12 september was begonnen, twee dagen nadat ik het boek voor € 7,95 bij De Slegte had gekocht. Het is een prettig leesbaar boek meet een groot aantal goede inzichten, maar het lukte mij niet echt om de grote lijn in het boek te zien. Op pagina 163 haalt de auteur (de Engelse vertaling van) stelling 6.44 uit de Tractatus Logico-Philosophicus van Wittgenstein aan: "Nicht wie die Welt ist, ist das Mystische, sondern dass sie ist." ("Niet hoe de wereld is, is het mystieke, maar dat zij is.") Eagleston denkt dat Wittgenstein hiermee bedoelt dat wel iets kunnen zeggen over de dingen in de wereld, maar niet iets over de betekenis van de wereld in zijn geheel. Grappig, want ik las er onmiddelijk in dat Wittgenstein bedoelt dat het zeer verwonderlijk is dat er iets bestaat, want het immers veel logischer dat er in het geheel niets zou bestaan. Dit deed mij denken aan de twee grote vragen: 1. "Waarom bestaat er iets?" en 2. "Waarom stel ik mijzelf deze twee vragen?"

Liefde, dood en luchtgitaar

Vanavond gekeken naar Liefde, dood en luchtgitaar, een korte film van Lourens Blok, zijn eindexamen film. Echt een hele goede film vind ik. De film speelt (bijna helemaal) in een herentoilet en duurt in werkelijkheid even lang als de duur van de film. Een grappig detail is de muziek die af en toe hoorbaar is wanneer de deur open gaat. Deze film is te bekijken bij uitzendinggemist. De editor van de film is Nils Rensen.


Zaterdag 26 september 2009

Nieuwe boeken

Vanmiddag om 16:53:24 heb ik de volgende boeken bij De Slegte gekocht:


Dinsdag 29 september 2009

Henry en June

Vanochtend heb ik het boek Henry en June van Anaïs Nin uitgelezen waarin ik op 10 augustus was begonnen, de dag waarop ik het om 17:49:59 voor € 3 bij De Slegte had gekocht. Ik heb dit boek hand in hand gelezen met Anaïs Nin: Dagboek 1931-1934 waarin ik op 1 augustus ben begonnen en heb in beide boeken de gemeenschappelijke zinnen tussen haakjes geplaatst met verwijzing naar de bladzijde in het andere boek. Dit is een uiterts intensieve manier van lezen en herlezen, want er zitten soms grote gaten in de twee weergave van de oorspronkelijke dagboeken. Ik krijg sterk de indruk dat Henry en June wat na het overlijden van Anaïs Nin is verschenen, een bewerking is door Rupert Pole, haar laatste partner. Dit omdat ik soms zeer grote verschillen in stijl zie en Dagboek 1931-1934 wat schrijfstijl meer op een dagboek lijkt. Het is zeker zo dat Henry en June veel explicieter is, maar alhoewel ik de erotische getinte film Henry en June (waarvan een foto de kaft van het boek siert) niet gezien heb, kan ik me haast niet voorstellen dat dit een getrouwe weergave van het boek is. Het boek gaat voornamelijk over de gevoelens van Anaïs Nin en haar worsteling met haar verleden. In Dagboek 1931-1934 wordt niets geschreven over haar verhouding met Henry Miller nog over haar omgang met de andere mannen in haar leven. Ik vond het een interessant boek om te lezen, omdat het laat zien hoe weerbarstig het werkelijke leven is omdat het boek gebaseerd is op een dagboek en niet een verzonnen roman is.


Thuis pagina | Augustus 2009 | Oktober 2009