Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, maart 2010



 Zo  Ma  Di  Wo  Do  Vr  Za
      1   2   3   4   5   6
  7   8   9  10  11  12  13
 14  15  16  17  18  19  20
 21  22  23  24  25  26  27
 28  29  30  31


Maandag 1 maart 2010

Pincode

Afgelopen vrijdag vertelde Annabel mij dat Li-Xia in een winkel waar ze een 'afwijkend' pinapparaat hadden, haar pincode verkeerd intypte en deze geweigerd werd. Als ik het goed begreep, lukte het haar bij een andere winkel wel weer. Sindsdien heeft ze veel geoefend op het memoriseren van haar pincode. Vandaag, maandag, heeft ze wat boodschappen gedaan, maar ze heeft niet haar pincode gebruikt maar betaald met het geld dat ze nog had. Ik vroeg haar waarom en ze antwoordde dat ze nog geld had, echter het zo mij niets verbazen als ze gewoon bang is om opnieuw een verkeerde pincode in te typen en daarom maar het vermeden heeft.


Donderdag 11 maart 2010

Milchreis Schoko

Vanochtend vond ik langs de Kanaalstraat allemaal aluminium dekseltjes van Söbbeke Milchreis Schoko (rijstepap met chocola). Ik kreeg sterk de indruk dat deze van een vrachtwagen afgewaaid waren omdat er om de zoveel meter een paar lagen. Het werden het er de richting die ik reed wel steeds minder. Uit nieuwsgierigheid keek ik op de website van Söbbeke. Ik vond het grappig dat ik daar wel \andere smaken milchreis, maar niet de schoko variant. Is deze uit de markt gehaald of betreft het hier een nieuw product? Het bedrijf Söbbeke heeft een vesting in Gronau wat hier net over de grens in Duitsland is.


Zaterdag 13 maart 2010

De Slegte: drie boeken voor vijf

Vanmiddag om 14:04:23 drie boeken bij De Slegte gekocht voor vijf Euro samen. Het zijn de boeken:

In eerste instantie trok alleen het eerste boek mijn aandacht dat drie Euro kostte. Vanwege de drie voor vijf aanbieding heb ik er toen maar twee boeken bijgekocht. Er ook nog over gedacht om een 'gek' boekje van de stichting Pandora te kopen voor € 7,50 maar dat uiteindelijk niet gedaan. De man die voor mij afrekende kreeg wel het "De Slegte"-boekenweek geschenk, het boekje De verovering van het geluk door Betrand Russell. Ik kreeg dat niet, waarschijnlijk omdat je minimaal 10 Euro moet besteden.


Dinsdag 16 maart 2010

De Slegte: twee boeken

Vandaag was ik iets vroeger van het werk weggegaan om wat kruiden en voedingssupplementen aan te schaffen. Daarbij kwam ik op weg naar de Chinese toko ook langs De Slegte en kon ik natuurlijk niet nalaten om even naar binnen te gaan. Buiten zag ik het boek Isabelle Eberhardt: Brieven, dagboeken en verhalen liggen voor 3 Euro. Omdat dit boek over dezelfde Isabelle gaat als het boek van Annette Kobak dat ik zaterdag kocht, kon ik het niet laten liggen. Boven nog even gekeken naar het 'gekke' boekje Aandacht voor Anna van de stichting Pandora. Uiteindelijk heb ik dat ook gekocht. Helaas was het boekenweek geschenk van De Slegte op. Ik heb beide boeken om 17:02:14 afgerekend.


Donderdag 18 maart 2010

ZZP 5 VV

Gisteren gesproken met een maatschappelijk werkende van het verpleeghuis over de toestand thuis. Het functioneren van Li-Xia thuis veroorzaakt op dit moment steeds meer spanningen bij zowel Annabel als bij mij. Vooral tussen zes en negen 's avonds heb ik het erg druk met koken, afwassen en alles in rechte banen leiden. Li-Xia is dan vaak onbedoeld een 'stoorzender'. De maatschappelijk werkende gaf aan dat Li-Xia wellicht in aanmerking komt voor een ZZP 5 VV indicatie. ZZP staat voor ZorgZwaartePakket, een indeling die de overheid sinds een aantal jaren hanteert wat betreft zorg die in instellingen geleverd wordt. De letters VV staan voor Verzorging en Verpleging. De ZZP 5 VV indicatie heeft als titel "Beschermd wonen met intensieve dementiezorg".

Alhoewel ik het gesprek met de maatschappelijk werkende als zeer nuttig en bevredigend heb ervaren, ben ik op dit moment toch redelijk uit het lood geslagen. Ergens heb ik het gevoel dat een opname nog veel te vroeg is voor Li-Xia, maar als ik zie waar ik haar al allemaal in moet ondersteunen en de druk die er op Annabel en mij legt, dan vind is opname wel een van de opties die te overwegen valt. Toch denk ik dat ik er niet meteen voor zal kiezen, maar wellicht dat het toch verstandig is om een ZZP 5 VV indicatie te gaan aanvragen omdat er ook nog zoiets als een wachtlijst is.

Het valt me vooral zwaar dat de keuze over 'een opname' nu concreet in zicht komt. Het is zo'n ingrijpende keuze voor al onze levens, die van Li-Xia in het bijzonder, maar ook voor Annabel, Andy en mij zal het een grote impact hebben. Het is het soort keuze waar niemand zich voor geplaatst wil zien.

Maar als ik niet voor opname kies dan betekend het wel dat ik minder moet gaan werken of moet accepteren dat er vaker ondersteuning vanuit de thuiszorg plaats vind. Dat laatste vind ik ook moeilijk omdat het toch weer extra stress met zich meebrengt en het een verdere inbreuk op onze privacy betekend. En het is ook maar zeer de vraag of Li-Xia het accepteerd en/of het Annabel en mij verlicht.


Vrijdag 19 maart 2010

Naar China?

Gisteravond met een half oor geluisterd naar het BNN programma "Over mijn lijk" dat handelt over jongeren die op korte termijn zullen overlijden aan kanker en hoe zij daarmee omgaan. Ik realiseerde me toen dat Li-Xia ook nog maar kort te leven heeft. Niet zo zeer dat ze binnen een jaar dood gaat, als wel dat het moment dat ze opgenomen zal worden en dan in feite de regie over haar leven kwijt raakt (letterlijk als ook psychisch). Dus ik stelde haar de vraag wat zij nog zou willen doen als ze nog maar een jaar te leven had (als gevolg van kanker, bijvoorbeeld). Eerlijk gezegd kwam daar niet zo veel uit.

We kwam toen ook op het terug gaan naar China. De afgelopen weken had ik al weer geopperd dat we in de zomer van 2011 weer eens met z'n vieren naar China zouden kunnen gaan, omdat het dan alweer vijf jaar geleden is dat we zijn geweest. Maar de afgelopen dagen realiseerde ik me dat Li-Xia dan mogelijk te ver achteruit is gegaan om nog naar China te kunnen gaan. (Ik vraag me of het feit dat ze geen handtekening meer kan zetten een reden zou zijn voor China om een visum te weigeren, maar dat terzijde.) Andere opties zijn om in kerstvakantie te gaan. Maar dan kunnen we maar voor maximaal twee weken gaan. Ook is het daar dan erg koud, gemiddeld zo'n -10 graden met uitschieters naar onder de -20. Ergens lijkt me het wel leuk om dat een keer mee te maken. Maar misschien is het dan ook al niet meer mogelijk. Dus dacht ik ook aan de mogelijkheid om deze zomer te gaan, Li-Xia en ik samen. Maar toen Annabel daar van hoorde wilde die eigenlijk ook wel mee. Maar wanneer dan? Andy is de eerst drie weken van de zomervakantie vakantieopvang. De overige drie weken is hij vrij. Het is ook in de eerst drie weken dat er al afspraken zijn gemaakt om voor Annabel om met familie naar Frankrijk te gaan.

En Li-Xia zelf. Ach voor haar hoeft het niet zo. Ze wil eigenlijk alleen maar terug naar China als haar moeder ernstig ziek wordt en/of overlijdt. Maar als haar moeder plotseling overlijdt, is het haast niet mogelijk om bij haar begrafenis aanwezig te zijn, want je regelt niet zo maar op stel en sprong een visum en een ticket naar China, zeker de vliegreis van Beijing naar Urumqi, zou wel eens een probleem kunnen zijn. En Li-Xia kan die reis zeker niet alleen maken.


Zaterdag 20 maart 2010

Kapper

Vanmiddag met Andy naar de kapper geweest. Andy liep meteen op de kapster af die hem de vorige keer had geknipt en zei heel spontaan: "Ik ken jouw" gevolgd door de vraag: "Hoe heet jij?" Ze hadden op dat moment geen klanten in de zaak, dus hij kon meteen door haar geknipt worden. Ik zelf wilde ook geknipt worden, dus zaten we naast elkaar. Ik verteld dat Li-Xia ("mijn vrouw") mij voorheen knipte en dat nu niet meer kon. Toen mij gevraagd werd wat de reden voor was, heb ik die verteld. Ik was eerder klaar dan Andy, mede omdat Andy bang was voor de tondeuse en de randjes dus zonder gedaan moesten worden. De kapster die mij geknipt had, kwam even helpen. En ik hielp af en toe ook nog een handje door Andy's hoofd vast te houden, want met een puntige schaar in de buurt kan hij beter maar geen abrupte bewegingen maken. Uiteindelijk hadden we beide een lekker kort 'lente' kopje. Ik ben benieuwd wat de reacties zullen zijn. Ik moest wel wennen aan het gevoel van het korte haar. Het is lang geleden dat het zo kort is geweest.


Dinsdag 23 maart 2010

Grigori Perelman

Als ik zeg: "Albert Einstein", dan weten de meeste mensen onmiddellijk over wie ik het heb, maar als ik zeg "Grigori Perelman" dan fronsen de meeste mensen waarschijnlijk. Toch is Perelman waarschijnlijk net zo geniaal als Einstein. Perelman is een Joods-Russische wiskundige. Eind 2002 en 2003 plaatste hij drie artikelen op het Internet (op de website arXiv om precies te zijn). In deze artikelen schetste hij een bewijs voor een zeer complex wiskundig probleem, dat bekend staat als het Vermeetkundigingsvermoeden van Thurston. Dit vermoeden is weer een generalisatie van het Vermoeden van Poincaré dat Poincaré in 1903 opstelde en dat sindsdien vele wiskundigen bezig heeft gehouden. Het vermoede gaat over een onderdeel van wiskunde dat topologie heet. (Ik zal geen moeite doen om een poging te wagen om het uit te leggen.)

De artikelen van Perelman trokken veel aandacht, maar omdat ze alleen een schets van het bewijs gaven, waren er ook veel vragen. In April 2003 werd hij door het wereldberoemde Massachusetts Institute of Technology uitgenodigd om een presentatie te geven. Gedurende een week gaf hij presentaties van zijn bewijs (voor een schoolbord, zoals gebruikelijk is in de wiskunde) en beantwoorde hij vele vragen. In de daar opvolgende jaren zijn drie groepen van wiskundigen bezig geweest om het bewijs te controleren. In het voorjaar van 2006 claimde twee Chinese wiskundige dat zij het bewijs hadden geleverd van het Vermoeden van Poincaré op basis van de schets van Perelman en beweerde dat ze daarbij een gat in het bewijs hadden gedicht. Hun bewijs bestond uit een wetenschappelijke publicatie van circa 260 bladzijden. Het feit dat zij claimde het vermoeden te hebben bewezen, was zeer tegen het zere been van Perelman, zeker toen ze ook ondersteund werden door een andere bekende Chinese wiskundige en er niemand in de wiskundige wereld er iets van zei. Later zouden twee Chinezen toegeven dat het 'gat' wat zij gedicht hadden het gevolg was van het feit dat ze een deel van het bewijs van Perelman niet goed hadden begrepen.

In Juni van 2006 werd aan Perelman een Fields-medaille toegekend. Deze medaille wordt gezien als de Nobelprijs voor de wiskunde. Maar Perelman weigerde de medaille in ontvangst te nemen en/of te ontvangen. De reden daarvoor was dat hij vond dat iedereen had ingezien dat zijn bewijs correct was en dat het daarom geen bijzondere erkenning verdiende.

Perelman trok zich terug uit de wiskundige wereld en leeft sindsdien als en kluizenaar en leeft van het pensioen dat zijn moeder ontvangt waarbij hij samen woont.

In 2000 heeft het Clay Mathematics Institute zeven zeer moeilijke wiskundige problemen geselecteerd die ze tot de Millenniumprijsproblemen hebben bestempeld. Aan elk van de probleem hebben ze een geldbedrag van 1 miljoen dollar gekoppeld. Als voorwaarde stelde ze dat het bewijs in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd zou zijn geworden. Ondanks dat Perelman dit nooit gedaan heeft, heet het Clay Mathematics Institute vorige week dinsdag (op 18 maart) een persbericht doen uitgaan waarin ze verklaren de prijs aan hem toe te kennen.

Perelman heeft echter te kennen gegeven dat hij de prijs niet wil ontvangen met de verklaring dat hij al alles heeft wat hij zich wenst. Het is moeilijk te begrijpen dat Perelman de prijs heeft geweigerd, zeker omdat hij in armoede leeft. Sommige menen dan ook dat hij gek is. Er zijn mensen die geopperd hebben dat hij aan Syndroom van Asperger, een ontwikkelingsstoornis in het Autistisch spectrum, lijdt. Dit zou mogelijk een verklaring kunnen zijn voor zijn gedrag. Maar zijn gedrag is goed te verklaren door zijn hoge morele standaarden die hij zichzelf op legt. Eerder heeft hij verklaard dat hij geen held van de wiskunde is en ook dat hij een mislukt is en niet veel heeft bereikt. Mogelijk dat hij zichzelf als een mislukking ziet en daarom de prijs niet heeft geaccepteerd. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat hij, wetend van de Millenniumprijsproblemen er bewust voor heeft gekozen om zijn bewijs alleen op het Internet te publiceren en niet te verdedigen in een wetenschappelijke publicatie. In ieder geval zal zijn naam voor eeuwig verbonden blijven aan het Vermoeden van Poincaré. Het is alleen wel jammer dat hij als wiskundige verloren is gegaan omdat hij mogelijk nog meer doorbraken had kunnen forceren.

Aanpassing, woesndag 24 maart: Een artikel op Life.ru beweert dat Perelman nog geen beslissing heeft genomen of hij de prijs zal aanvaarden of niet.


Donderdag 25 maart 2010

Vierde optie

Gisteren kreeg ik een e-mail van mijn schoonfamilie (via mijn oomzegger Lin Xuan) waarin zij een vierde optie opperde, namelijk dat Li-Xia weer terug zou komen naar Urumqi in China. Wellicht dat Li-Xia weer wat zou opknappen als ze iedere dag Chinees met haar moeder en zus zou kunnen spreken. Ik denk inderdaad dat dat heel goed zou kunnen.

Ik begrijp het wel dat ze dit opperen, want over het algemeen voelen de Chinezen zich sterk verantwoordelijke voor de zorg voor hun ouderen en hebben ze er een hekel aan om hun ouderen op te laten nemen in een verpleeghuis.

Maar afgezien van de praktische problemen (visa, verzekering, medische zorg, zorgindicatie en uitkering) vraag ik mij af of mijn schoonfamilie op de duur instaat zouden zijn om Li-Xia de zorg te geven die zij hier in Nederland zou kunnen krijgen. Maar ook als ze voor een kortere periode, drie maanden of een half jaar, naar China zou gaan, acht ik de kans zeer groot dat ze bij terugkomst in Nederland zeer grote problemen zal ondervinden. Het zou me niets verbazen als ze het Nederlands verleerd zou zijn, dat ze de weg helemaal niet meer zal kunnen vinden, en/of niet meer op de fiets zou kunnen deelnemen aan het verkeer.

Ik realiseerde me gistermiddag dat zelfs een bezoek van drie weken aan China al tot problemen kan leiden. Afgelopen zondag toen Li-Xia alleen naar de kerk ging, was het dat een ander kerklid haar zag, want anders had ze de kerk misschien niet gevonden. Dat kerklid maakte zich zorgen of Li-Xia de weg naar huis nog wel terug zou vinden. Zelf verdedigde Li-Xia zich gisteravond met het feit dat de weg was opgebroken of dat ze met de stoep bezig waren. Ik weet niet of dat zo is, maar zelfs als het zo is, dan is het natuurlijk niet een reden om de weg kwijt te raken. Overigens reageerde Li-Xia vanochtend ook heel verbaasd toen ik haar vertelde dat het donderdag was en dat ze naar het verpleeghuis toe zou gaan. Het is niet de eerste keer dat ze deze week in de war wat betreft de dag van de week.

Ik ben nog bezig om een antwoord naar mijn schoonfamilie te formuleren. De oomzegger is eigenlijk de enige die Engels kent. Dus de communicatie met mijn schoonfamilie loopt via hem. Ik begreep van hem dat hij deze zomer een studieprogramma in Wuhan zal volgen en dus niet in Urumqi zal zijn. Omdat Li-Xia op dit moment niet echt in staat meer is om te vertalen, zijn de communicatie mogelijkheden met mijn schoonfamilie dus erg beperkt.


Maandag 29 maart 2010

Link

Europa zet gevaarlijke stap richting internetcensuur


Woensdag 31 maart 2010

Erwtensoep

Vanavond weer eens erwtensoep gemaakt omdat Annabel er niet was. Vanochtend al een heel zakje erwten te wellen gezet. Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe veel vocht die erwten opnemen. Vanavond heb ik een deel van de erwten opgebakken in olie. Ze zijn dan echt binnen een minuut of tien gaar. De rest had ik al laten koken. Natuurlijk verschillende keren het schuim er over heen laten lopen. Nog een beetje olijfolie toegevoegd, wat wel leek te helpen. Na een minuut of vijftien er twee aardappelen (in blokjes) en twee (2.5 cm dikke) wortels (in sliertjes) er bij gedaan. Weer wat later een gele paprika (in blokjes) er bij gedaan en ook twee tomaten (in vieren). Tenslotte nog het restje rode ui (circa eentje) van gisteren er bij gedaan en op het laatst wat kerriekruiden (eigen mengsel bestaand uit kurkuma, koriander en bruschetta) en licht Chinese sojasaus er bij. In totaal 45 minuten laten koken. Ik moest nog wel even de tomaten partjes een beetje 'pureren' met een pollepel. We hebben er beide van genoten. Vooral de paprika gaf de erwtensoep een frisse smaak.

Vraag (1 april 5:43): Hoeveel erwten heb je gebruikt en kan je ook erwten gebruiken uit een potje of moet je echt wel erwten hebben.

Antwoord (1 april 8:24): Ik experimenteer al sinds mijn studententijd met eten koken. In die tijd waren we vaak ook creatief. Voor de erwten heb ik een zakje gedroogde spliterwten gebruikt die je o.a. bij de Nettorama kunt kopen. Ik denk dat ik crica 250 gram gebruikt heb. Maar nadat je ze geweld hebt wordt dat dus wel het dubbele. Of je ook doperwten uit blik/pot kunt gebruiken, weet ik niet.

Vraag (1 april 17:36): Met hoeveel water kook je de gewelde erwten?

Antwoord (1 april 19:27): Wanneer je de spliterwten welt moet het water minimaal twee keer zo hoog staan als de erwten. Het is verstandig om halverwege nog even te kijken. Ik had 500 gr spliterwten genomen en heb er ongeveer de helft (met een schuimspaan) uit gehaald om te bakken. Dus ik denk dat ik toen ik begon ongeveer 250 gr erwten in 400 ml water had. Maar omdat er aardig wat over gestroomd is, heb ik er tijdens het koken verschillende bekers koud water bij gegooid. Ik kook eigenlijk altijd een beetje op de gok. De erwtensoep dikt vooral tegen het eind in. Dus in het begin mag er wel voldoende water bij zitten. Maar ik denk dat het ook te maken heeft met hoeveel je er verder nog bij doet. Je kunt er ook ander groenten, zoals prei en ui er bij doen. Aardappelen binden natuurlijk ook. Wat betreft de kooktijd moet je er rekening mee houden dat je het laatste kwartier het gas niet zo hoog meer kunt zetten want anders is de kans op aanbranden groter. Regelmatig roeren is dus wel een voorwaarde. Dus voor de groenten die je er op het laatst bij doet (zoals bij mij de paprika en de tomaten) wel iets meer rekenen dan de normale kooktijd. Als de soep afkoelt wordt hij natuurlijk ook dikker.

Ik vind het moeilijk om dit soort recepten op te schrijven, omdat ik ze meestal op mijn gevoel doe en ook wat varieer met de ingrediënten die ik gebruik. Hangt een beetje af van wat er in huis is. Met een gerecht als dit, kun je ook flink variëren. Je kunt er ook uitgebakken spekjes bij doen of de laatste vijf minuten er een in plakjes gesneden rookworst bij doen.

Link

Liaturches: Schetsboek van een filosoof


Thuis pagina | Februari 2010 | April 2010